РЕГУЛЯТОР ПЕРЕВІРИТЬ «ХМЕЛЬНИЦЬКГАЗ ЗБУТ» ЧЕРЕЗ СКАРГИ СПОЖИВАЧІВ НА НЕПОВЕРНУТІ КОШТИ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), має намір провести позапланову виїзну перевірку ТОВ «Хмельницькгаз Збут». Це питання включене до порядку денного засідання.

У матеріалах до засідання зазначається, що до НКРЕКП надійшли звернення споживачів 12 постачальників природного газу, серед яких і ТОВ «Хмельницькгаз Збут», стосовно «неповернення на письмові вимоги споживачів природного газу коштів переплати за послуги постачання природного газу, у тому числі повернення переплати попередніми постачальниками із недотриманням встановлених законодавством строків їх виконання та мінімальних стандартів якості».

Національний регулятор нагадує, що у разі невиконання постачальником вимог щодо строків надання компенсацій, сума такої компенсації подвоюється. А в разі прострочення граничного терміну надання компенсації на понад 90 днів – надається у п’ятикратному розмірі та має бути врахована при розрахунках у найближчому розрахунковому періоді.

«Відповідно до службової записки Департаменту від 06.06.2023 № 488/16-23 за даними реєстрів надання компенсації споживачам за 1-й квартал 2023 року компенсації вказаними 12 постачальниками у звітному періоді не надавалися. Варто зазначити, що у більшості постачальників у звітності для таких послуг зазначена затримка виконання послуги внаслідок форс-мажорних обставин. Водночас, згідно з положеннями Постанови 1416 затримка у наданні послуги внаслідок форс-мажорних обставин або з вини споживачів має бути документально підтверджена», – наголошує НКРЕКП.

Нагадаємо, з 1 травня минулого року усіх побутових споживачів ТОВ «Хмельницькгаз Збут» автоматично перевели до постачальника «останньої надії» – «Нафтогаз Україна». Такі пертурбації для багатьох споживачів стали несподіванкою. Люди не знали про зміни і продовжували справно розраховуватись із «Хмельницькгаз Збутом», що згодом призвело до широкого суспільного невдоволення ситуацією.

Тоді директор компанії Андрій Левицький заявив, що їм офіційно стало відомо про переведення клієнтів до постачальника «останньої надії» лише 12 червня. А 11 липня у ТОВ пояснювали, як повернути переплату за особовим рахунком.

Востаннє «Хмельницькгаз Збут» звітував про повернення коштів на початку квітня 2023 року. Зокрема, йшлося про те, що станом на той час жителям Хмельниччини повернуто 27,55 мільйона гривень переплат та сум, що були помилково сплачені за природний газ після зміни постачальника. Кошти отримали вже 25,3 тисячі побутових споживачів.

«Повернення зайво витрачених грошей продовжується, однак на оперативність виплат істотно впливає той факт, що досі багато боржників не розрахувалися з компанією за використаний до травня минулого року газ. До того ж є чимало випадків, коли у документах заявників трапляються помилки, які потребують додаткових уточнень. У комплексі ці фактори, на жаль, уповільнюють процес повернень», – прокоментували у «Хмельницькгаз Збуті».

За інформацією ХМ-ІНСАЙД.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар