Приліт Комарова в Кам’янець: рекорд встановили, але до трагедії був лише крок

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

7 квітня кам’янчани тепло зустрічали телеведучого Дмитра Комарова на місцевому аеродромі. Дмитро прилетів до Кам’янця-Подільського на маленькому чотиримісному літаку в рамках встановлення рекорду України на найбільшу кількість відвіданих аеродромів за мінімальний період.

Так, за три дні команда у складі Дмитра Комарова та Олександра Дмитрієва, оператора проекту «Світ навиворіт», а також досвідченого українського пілота та військового льотчика Ігоря Табанюка і другого пілота Андрія Блінова, встановили рекорд України: за 3 дні вони відвідали 33 аеродроми та подолали понад 3000 км. Кам’янець-Подільський став 31 містом у списку.

Під час встановлення рекорду пілоти чергувались між собою за штурвалом. Управляв літаком і сам Дмитро Комаров, який є учнем Ігоря Табанюка.

Встановлення рекорду мало привернути увагу до потенціалу та розвитку малої авіації в Україні, яка може ефективно використовуватись в рятувальних та військових цілях, а також допомогти, наприклад, контролювати вирубку лісів тощо.

Зустріч з кам’янчанами та численні селфі

У Кам’янці-Подільському в Дмитра було трохи більше півгодини на спілкування з глядачами, але він встиг подарувати максимум позитивних емоцій. Численні фото, селфі, відеопривітання – Дмитро намагався нікого не обділити увагою.

Попри прохання ведучого утворити коло для зручності, кам’янчани буквально притиснули Дмитра Комарова до огорожі. Але настрій Дмитру це не зіпсувало, він був терплячим та уважним до кожного.

  • Дмитре, Ви зібрали сьогодні більше людей, ніж Тимошенко. Вам варто замислитись про висування в Президенти, – пожартував хтось із кам’янчан.

Діти з особливим нетерпінням чекали на приліт телеведучого та підготували для Дмитра чимало подарунків. З сувенірами на згадку про Кам’янець-Подільський зустрічав Комарова і міський голова Михайло Сімашкевич, його заступник Вадим Савчук та керуюча справами Яна Мельничук, які прийшли на летовище разом з родинами.

За крок до трагедії

Але після того, як стали відомі подробиці приземлення Дмитра Комарова на аеродромі у Кам’янці-Подільському, доводиться ще більше дивуватись його уважному ставленню до кам’янчан, гарному настрою та щирим посмішкам.

Виявляється, літак телеведучого був за крок до катастрофи:

  • Ми пережили в третій день дуже неприємну ситуацію, яка ставила під загрозу і весь рекорд, і нас. «Спасибі» тим, хто розбавляє паливо на заправках, – написав на своїй сторінці в Instagram відомий мандрівник та телеведучий Дмитро Комаров.

Підчас дозаправки літака, навіть попри зірковий статус Дмитра, в бак залили розбавлений бензин. За 40 хвилин до Кам’янця-Подільского різко впав тиск палива. Пілоти включили резервну систему – електричний насос. Але його вистачило ненадовго. Тиск падав практично до нуля, двигун «зачхав».

  • Наш командир Ігор Табанюк дав команду: терміново пристебнути, крім основного ременя, всю систему чотириточкову. І доручив шукати майданчик для аварійної посадки. Сам продовжив рятувати ситуацію включенням і виключенням насосу.

Все було на межі. Ми розглядали польові дороги, намагаючись оцінити їх стан. Сідати без двигуна в режимі планування на пухкий грунт – значить, літак зариється колесом і піде шкереберть, стане перекидатися.

Це був дуже напружений момент. 200 людей, які урочисто зустрічали нас у місті, навіть не підозрювали, що ми можемо не долетіти. Зменшили оберти і швидкість до мінімуму, працювали насосом, дотягнули…

Поки Дмитро Комаров спілкувався з людьми, колеги витягли паливний фільтр. Він був практично повністю забитий. Хоча перед стартом польоту, два з половиною дні назад, в літаку був встановлений новий фільтр. Як розповіли нам механіки місцевого аеропорту, проблему вдалось швидко ліквідувати, тож безпеці польоту вже нічого не загрожувало. Але неприємний осад залишився, і не лише на дні пляшки з відкаченим бензином…

Євгенія СОЛОВСЬКА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар