ПРАВДА ПРО КОРИСТЬ І ШКОДУ СОЇ НА ПІДСТАВІ НАУКОВИХ ДАНИХ

Автор: | Опубліковано Здоров'я Немає коментарів

Поживні речовини в складі бобів та їх вплив на здоров’я людини.

Складно знайти продукт, який викликає стільки ж суперечок. Одні вважають сою корисною через велику кількість поживних речовин в складі. Інші побоюються, що вживання бобових може спровокувати рак, порушити роботу щитовидної залози. Вчені дають пояснення про користь і шкоду сої на підставі наукових даних, інформує Ukr.Media.

Поживні речовини

Боби містять у своєму складі білки, жири, цукор, вуглеводи і незамінні для організму амінокислоти. Соя багата залізом, кальцієм і магнієм, міддю, селеном та іншими елементами. У ній є фолієва кислота, вітаміни групи B.

Соєві боби — природне джерело антиоксидантів, що захищають від пошкодження клітин. Вони багаті фітоестрогенами, які активують власні гормони організму.

Користь для здоров’я

Вживання сої вирішує проблеми, що виникають у людини:

  • Знижує рівень «поганого» холестерину і підвищує «хороший». Це зменшує ризик появи атеросклерозу, діабету і ожиріння.
  • Стабілізує високий артеріальний тиск.
  • Запобігає розвитку захворювань серця, знижує ймовірність смерті від них.
  • Зменшує запалення судин, підвищує їх еластичність.
  • Полегшує симптоми менопаузи — частоту і тяжкість припливів, депресію, дратівливість, втому.
  • Зменшує рівень інсуліну і глюкози в крові.
  • Покращує стан кісток при зниженні кількості естрогену під час менопаузи. Запобігає виникненню остеопорозу.
  • Знижує ризики розвитку раку грудей, простати, ендометрії і товстої кишки.

Негативні ефекти сої

При зловживанні бобами іноді виникають проблеми:

  • Соя містить антинутрієнти. Ці речовини знижують здатність організму засвоювати мінерали та вітаміни. Вирішити проблему допомагають замочування, пророщування і ферментація продукту.
  • Антинутрієнти зменшують бар’єрну функцію кишечника, що призводить до запалень, порушує травлення.
  • Нерідко соєві боби бувають генномодифіковані. Вони містять менше поживних речовин і більше гербіцидів, ніж органічні продукти. Щоб виявити їх негативний вплив, необхідні додаткові дослідження.

Джерело: https://ukr.media/

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар