ДОДАМО ПЕРЦЮ

Автор: | Опубліковано Здоров'я Немає коментарів

До складу раціональної дієти, що запобігає ураженню серця та судин, входить солодкий перець. Учені стверджують, що вживання продуктів, які містять багато каротину (це 40-50 г перцю, півтори морквини), майже на 50 відсотків знижує ризик інсульту, а хворим із інсультом допоможе подолати наслідки нападу.

Так само корисний перець для запобігання і лікування атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби, захворювань судин, пов’язаних із ушкодженням судинної стінки (скарлатина, геморагічний васкуліт та ін.).

Вчені довели, що постійне вживання солодкого болгарського перцю знижує ризик розвитку пухлин молочної залози, посилює стресостійкість, допомагає впоратися з відчуттям тривоги, нервозністю, хвилюванням. Висока концентрація каротеноїдів у ньому зміцнює імунну систему, сприяє поліпшенню взаємозв’язків між клітинами і захищає від шкідливого впливу сонячних променів. А наявні вітаміни В6 і В9 уповільнюють старіння кровоносних судин.

Солодкий перець стане у пригоді, щоб зміцнити загальний і місцевий імунітет, зменшити інтоксикацію організму, ліквідувати запальні явища. Вживання його як постачальника великих доз вітаміну А поліпшує дихання, запобігає нападам астми, проявам бронхіту.

А ще цей диво-овоч поліпшує роботу печінки – головної біохімічної лабораторії в організмі. Він стимулює жовчовиділення, запобігає утворенню жовчних каменів, допомагає знизити холестерин.

Перець помічний для підтримування нормального зору, відповідає за формування кісток і хороший стан волосся й нігтів. Регулярне його споживання є хорошою профілактикою захворювань неврологічного характеру: антиоксиданти попереджають виникнення запальних процесів у клітинах і нервових закінченнях. Тим, хто постійно зайнятий важкою фізичною і розумовою працею, також потрібно їсти хоча б по одному перцю в день для відновлення сил, зняття напруження, поліпшення пам’яті та кращої концентрації уваги.

Солодкий перець потрібний і діабетикам, і тим, хто страждає від закрепів. Узагалі вважається: хто часто вживає перець, той рідше хворіє. Врахуйте це і беріться до заготівлі овочу, адже він рятуватиме вас і за часів зимово-весняної нестачі вітамінів, бо під час засолювання чи консервування їх зберігається 50-80 відсотків.

Протипоказаннями до вживання болгарського перцю є такі захворювання як порушення серцевого ритму, геморой, коліт, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрит із підвищеною кислотністю шлункового соку, загострення хронічних захворювань печінки і нирок, підвищена збудливість нервової системи, тяжка форма ішемічної хвороби (стенокардія), епілепсія.

А тепер звернімо увагу на гіркий перець, що теж нині у порі своєї стиглості та цілющості. Він так само багатий на живильні складники, однак має значно більше алкалоїду капсаїцин, що надає йому пекучого смаку. Цей овоч має болезаспокійливі, антибактеріальні властивості.

Настоянку перцю (1 частину сировини заливають 10 частинами спирту) вживають внутрішньо (по 10-15 крапель у чарці води за 30 хвилин до їди тричі на день) як засіб, що збуджує апетит, поліпшує травлення, оскільки збільшує секрецію шлункового соку, підвищує його кислотність. Звісно, не слід передозовувати, бо з таким пекучим овочем жартувати не варто.

Існує думка, що перець та його препарати протипоказані у разі виразкової хвороби шлунка, гострих і хронічних гастритів, ентеритів, колітів. Проте науковці довели, що гострий червоний перець, навпаки, захищає слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої кишки, сприяє загоєнню виразки. Адже він збуджує нервові закінчення стінок, розширює кровоносні судини і поліпшує кровообіг.

Пекучий перець спричинює розсмоктування тромбів, очищує дихальні шляхи, розріджує мокротиння, сприяє відхаркуванню, зменшує застійні явища. Зовнішньо настоянку перцю втирають у шкіру голови, щоб усунути патологічне випадіння волосся (плішивість), використовують, змішавши з подвійною кількістю олії, для натирань у разі невралгії, ревматичного та м’язового болю, радикуліту.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар