Зважувати сумки взялася «Укрзалізниця»

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Набули чинності оновлені правила пасажирських залізничних перевезень. Як значиться у повідомленні «Укрзалізниці», «для підвищення рівня сервісного обслуговування громадян шляхом розширення та вдосконалення послуг із перевезень залізничним транспортом». Адже нерідко трапляється, що в купе поїзда чи вагон електрички пасажири прихоплюють із собою і валізи, і мішки із овочами, різні габаритні речі, які просто не вміщаються у відсіках для багажу. Тож їх ставлять просто у проходах. Комфорт інших пасажирів власників такого багажу, як правило, геть не хвилює.

Тож тепер визначено, що пасажир має право перевозити ручну поклажу в усіх категоріях вагонів та поїздів загальною вагою до 50 кг. При цьому до 36 кг включно вона перевозиться безплатно. А решта взятого з собою пасажиром у дорогу вантажу до 14 кг оплачується за окремим тарифом, тобто є певною доплатою за квиток. Зверніть увагу й на таке правило: якщо сумарна вага усіх узятих із собою пасажиром у дорогу валіз, торб та ін. перевищує півсотні кілограмів, контролери мають повне право і не впустити пасажира до поїзда. Для перевірки ваги вони забезпечені терезами. Можна не сумніватися, що зайву вагу досвідчені працівники залізниці помітять одразу, бо мають, як мовиться, вже давно пристрелене око на такі речі. У нових правилах чітко наголошується, що перевозити багаж понад 50 кілограмів узагалі заборонено.

Варто також звернути увагу на те, що саме належить до поняття «ручна поклажа» на залізничному транспорті. Це дитячі коляски (при проїзді дитини), велосипеди в розібраному та впакованому стані (не більше одного). Проте у вагонах регіональних поїздів за перевезення велосипедів доведеться доплатити як за 20 кг багажу. Якщо ж останній перевозитиметься у приміському поїзді нерозібраним, за нього потрібно заплатити вартість іще одного повного квитка (тобто як за двох дорослих пасажирів). За відсутності технічних умов (місць) для їх розташування у вагоні не дозволяється перевезення велосипедів у поїздах категорій «Інтерсіті» та «Інтерсіті+».

Щоправда, понад встановлену норму ручної поклажі можна перевозити портфель, дамську сумку, лижі та палиці до них, сноуборд, вудилища, фотоапарат, відеокамеру та інші дрібні речі за умови їх розміщення на поличках та у рундуках для ручної поклажі.

Дрібні тварини (до 45 см у холці) та птахи можуть перевозитись у клітках чи іншій спеціальній тарі жорсткої конструкції, плата за їх перевезення стягується як за 20 кг багажу. Для перевезення великих тварин господарю доведеться викупити все купе. Необхідно також мати ветеринарні документи на тварин та пташок.

Микола МОСКАЛЕНКО.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар