У Кам’янець-Подільському районі підбили підсумки регіонального розвитку

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

“Не піар-хід перед виборами, а щоб люди знали”, – з такими словами відкривав голова РДА Василь Сукач раду регіонального розвитку Кам’янець-Подільського району, що відбулася 13 березня в приміщенні РЦКіМ «Розмай». На масштабний захід були запрошені представники апарату адміністрації, правоохоронних органів, фіскальної служби, закладів охорони здоров’я району, сільських рад та об’єднаних територіальних громад Кам’янеччини.

  • Чому 70% населення країни не довіряє владі? Через те, що не знають, що насправді зроблено. А з 2014 року країна стала на шлях докорінних довготривалих реформ, які побачиш не одразу, а за рік-два, а то й ціле десятиліття. При тому слабкі місця держави населення відчуває вже і кожного дня. Ніхто не вірив у силу децентралізації, тим паче, що поряд з повноваженнями та відповідальністю на місця віддадуть колосальні кошти. Протягом 2015-18 рр. у район залучено 200 млн грн, котрі не оминули жодної нашої лікарні, школи чи садочка Кам’янеччини. Чому ці кошти не можна було виділяти раніше, коли країна не переживала агресії з боку РФ? Попри всі негативні явища, район не стояв на місці, а здійснив чимало зрушень на краще. І це ми повинні донести людям, аби вони знали реальний стан речей і змогли відділити правду від популізму. Тому ініційовано проведення рад регіонального розвитку й такі засідання відбуваються зараз у всіх регіонах, – розпочав зібрання Василь Сукач.

Продовжили його думку керівники структурних підрозділів РДА, котрі цифрами та аналізом демонстрували стан і перспективи розвитку в провідних галузях району, досягнення останніх років.

Наскільки працює економічний сектор, настільки можна педалювати зростання інших сфер та покращувати добробут населення. За словами начальника відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Ольги Чіпізубової, Кам’янеччина зберігає свої позиції в трійці лідерів серед 20 районів області. За 4 роки промислової продукції реалізовано втричі більше, а це 4,7 млрд грн. З усіх капітальних інвестицій у район 73% склали власні кошти підприємств і організацій.

За цей час покращувало свої показники й сільське господарство. Як повідала начальник відділу  агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Надія Сузанська, посівну площу збільшено на понад 2 тис.га, а торік Кам’янеччина продемонструвала рекордні збори врожаю. Від’ємні тенденції, що спостерігаються у тваринництві, в районі намагаються долати завдяки системі дотування фермерства.

Результатом позитивних економічних змін та наслідком децентралізації є збільшення доходів місцевих бюджетів, що вилилося в реалізацію цілого комплексу інфраструктурних проектів в освіті, культурі, медицині, дорожньому господарстві (за 4 роки на капітальні видатки з районного і сільських бюджетів спрямовано 84,5 млн грн), а також рівень середньої заробітної плати, який зріс з 3481 грн у 2015 році до 7803 грн у 2018-му.

В свою чергу, малозабезпечені жителі району перебувають під соціальним супроводом держави, про який розповів начальник управління соціального захисту населення Петро Середа. На ці цілі на 2019 рік державою виділено майже 270 млн грн, тобто більш ніж у 2 рази більше порівняно з 2015 роком, з районного бюджету – 35 мільйонів. А кількість одержувачів державних соціальних гарантій зросла теж удвічі. Окремої уваги заслуговує модернізація соціальних виплат, зокрема монетизація субсидій (близько 5,5 тисячі громадян отримають «живими» коштами за один місяць біля 9,6 млн грн), впровадження допомоги при народженні дитини «Пакунок малюка» та «Муніципальна няня».

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар