Бюджет Кам’янеччини на 2019 рік триматиме в тонусі

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Районним депутатам би повчитися пунктуальності у військових, які завчасно прийшли на сесію районної ради 21 грудня, аби отримати нагороди Президента України «За участь у антитерористичній операції». Гуртом перед зібранням очікували на церемонію і як по годиннику відбули врочисту мить. Того дня грамотами нагородили сержанта запасу Віктора Гудзя, молодшого сержанта запасу Віктора Даніліна, солдата запасу Олега Дибка, старшого лейтенанта запасу Анатолія Дитка, капітана запасу Анатолія Занюка, сержанта запасу Руслана Іванішена, молодшого сержанта запасу Олександра Кинюка, старшого лейтенанта запасу Віктора Клевача, молодшого сержанта запасу Максима Комаровського,  старшину запасу Олександра Ксеншкевича, старшого сержанта запасу Валерія Марченка, старшого солдата запасу Олександра Мостепанюка, солдата запасу Володимира Мотильова, солдата запасу Миколу Мутику, капітана запасу Дмитра Сєрова, солдата запасу Сергія Слободяна, молодшого сержанта запасу Василя Шевчука, сержанта запасу Миколу Ярославського, старшого сержанта запасу Ярослава Кузик-Чорнобрового, солдата запасу Дмитра Касапчука.

А от депутатський кворум ледве назбирувався, що загрожувало зривом проведення засідання. І це тоді, коли на кону – прийняття бюджету району на 2019 рік. Все ж депутати спромоглися таки на повноважну сесію й проголосували за головний фінансовий документ.

Наступного року до районного гаманця планується отримати майже 379 млн грн, з яких лише 32 мільйони – власні надходження. Звуження бюджету відбувається паралельно з формуванням ОТГ, котрі переймають на себе основну частку податкового ресурсу. Звісно, 8,5% доходу в загальному котлі заставлятимуть економити, тож кожна гривня розписана до копійки.

  • Наліво й направо, звичайно, гроші не витрачатимемо, але працювати і закривати питання можемо, – таку характеристику бюджету дав начальник управління фінансів РДА Олександр Федик. – У бюджеті враховано ріст мінімальної заробітної плати до 4173 грн, зміни тарифної сітки, підняття комунальних платежів. Разом з тим, насторожують ризики дефіциту бюджету в закритті низки видатків. Тому повинна налагодитися тісна співпраця з ОТГ, котра, порівнюючи з досвідом цього року, бажає бути кращою. Кладучи руку на серце, скажу: не було дієвого контакту з сільськими радами щодо забезпечення первинної медицини, зокрема пільговими медикаментами. ОТГ повісила всі витрати на районний бюджет, але вони мають розуміти, що залишивши доходи в себе, повинні фінансувати те, що гарантоване державою. Так само спільним має бути фінансування пільгового проїзду, утримання соціальних працівників тощо. Виплати соцпрацівникам наразі закладено тільки на перший квартал, тому ці питання стоятимуть впродовж року і нам є над чим ламати голову, аби мати змогу уточнювати бюджет.

Водночас депутатський корпус затвердив програму соціально-економічного розвитку району на 2019 рік та вніс зміни до поточного бюджету. На його рахунках з’явилося зверх 2600 тис.грн. Цим коштом держава профінансувала житлові субсидії та пільги районним мешканцям, зарплату в сфері охорони здоров’я та придбання інсуліну. 33 тисячами, делегованими Гуменецькою ОТГ, район закрив усі борги перед перевізниками за пільговий проїзд за 2018 рік.

Подарунки під ялинкою віднайшли голова та заступник голови районної ради, яким колеги погодили на наступний рік надбавку в оплаті праці в розмірі 50% до посадового окладу, а також преміювання та матеріальну допомогу. А от підняти настрій мисливцям району народні обранці не захотіли та, повторивши сценарій минулого засідання, вдруге провалили звернення до Президента та Верховної Ради щодо внесення змін до ЗУ «Про природно-заповідний фонд України». Як заявляє районна організація УТМР, через заборону полювання в господарських зонах національних природних парків, встановлену ще в 2010 році, чисельність найбільшого переносника вірусу сказу – червоної лисиці – перевищує норми щільності в 10 і більше разів. Значних збитків мисливській фауні, а що найважливіше – загрозу життю людей, створює розповсюдження вовків, які мігрували з карпатського регіону. А ще в зв’язку із закриттям полювання єгері не мають фінансової можливості вирушати у систематичні рейди з боротьби з браконьєрами, а кам’янчани ж постійно повідомляють про факти браконьєрства. З цим меседжем виступив перед депутатами керівник районного УТМР Олександр Юзюк.

  • НПП «Подільські Товтри» за своїми масштабами нагадує Люксембург і заборона полювання на таких великих територіях тягне за собою негативні наслідки, надто утруднюючи ситуацію в мисливствах району. При цьому наша мисливська організація, склад якої 780 членів, 70% з котрих з сільської місцевості, за свої гроші намагається здійснювати регуляцію чисельності шкідливих хижаків. Просимо підтримати звернення, – закликав Олександр Петрович.

Допомогти єгерській службі закликали з місця й немало депутатів, зокрема, очільник райради Віктор Кривак. Проте навіть повторне винесення питання на голосування не дало позитивного результату: депутати, напевне, все ж вирішили довіритися природній саморегуляції братів наших менших.

Закриваючи завершальну сесію 2018 року, головуючий Віктор Кривак привітав колег та жителів Кам’янеччини з Новорічно-різдвяними святами та побажав миру, процвітання країні, а кожній домівці  — сповнитися щастям, сміхом, взаємоповагою, достатком і дивом.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар