У Кам’янець-Подільському районі пільгові перевезення під зривом?

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Перевезення пільгових категорій населення і його відшкодування державою завжди було болючою темою. Влада намагається показати свою турботу, а підприємці, власники авто, не хочуть зазнавати збитків, адже часто вони змушені возити пільговиків за свій рахунок, оскільки центр не виділяє достатньо грошей і перекинув зобов’язання на місцеві бюджети. Заручниками цієї ситуації стають і ті, хто їздить на пільгових умовах, і самі водії.

Недавно Кам’янець-Подільська спілка перевізників ініціювала засідання депутатського клубу районної ради. На ній водії хотіли би бачити не тільки депутатів і представників райдержадміністрації, але й голів об’єднаних територіальних громад, сільських рад, а також народного депутата ВР України.

  • Кошти не виділяються у достатній кількості, особливо це стосується ОТГ. На перевезення пільговиків зарезервований один день у тиждень, але останні їздять майже кожного дня. Буває таке, що до міста і назад вирушають 6-8 осіб, займаючи майже всі сидячі місця, при цьому, зазвичай, районні маршрутки здійснюють два рейси, а іноді тільки один, – пояснює очільник спілки Микола Чайковський.

З’ясувати сучасний стан розрахунків з водіями, ми звернулися до заступника голови РДА Миколи Чумака, який запевнив, що всі гроші вчасно надходять з бюджету у тому обсязі, який заплановано. Розподіляються ж вони згідно з прийнятою процедурою – перевізники подають документи до управління соціального захисту населення РДА і відповідно до них отримують компенсацію. Проте, дійсно, ОТГ не завжди дають гроші на перевезення своїх пільговиків.

Риторику посадовця продовжив власне на засіданні депутатського клубу начальник управління фінансів  РДА Олександр Федик:

  • Деякі об’єднані територіальні громади ні копійки не перерахували на пільговий проїзд. На наступний рік заплановано у районному бюджеті всього 500 тисяч для відшкодування з необхідних 3 мільйонів. Їх можуть делегувати ОТГ. Якщо ні, то договори про пільгові перевезення до їхніх населених пунктів підписувати не будемо.

Тож чи матимуть право на пільговий проїзд певні категорії громадян й надалі, залежатиме від волі територіальної громади. А зважаючи на те, що дехто не поспішав ділитися грошима, цим пасажирам швидше за все доведеться їздити на загальних підставах. Виходить, що пільга діє лише на папері.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар