Навесні рук не шкодують

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

В останній день весни на засіданні колегії райдержадміністрації підбивали підсумки опалювального сезону, весняної толоки та посівної кампанії.

Сферою надання житлово-комунальних послуг в районі опікуються 5 комунальних підприємств. За словами начальника управління містобудування, архітектури, ЖКГ та з питань цивільного захисту населення РДА Василя Григор’єва, у найвідповідальніший осінньо-зимовий період обслуговуючі організації в повному обсязі виконали свої прямі функціональні обов’язки й забезпечили здійснення водопостачання, водовідведення, прибирання сміття, обслуговування енергетичних теплових установок без перебоїв, аварійних ситуацій та відключень. Від мешканців району не надходило скарг щодо опалення індивідуального житлового фонду. Такий позитивний результат став можливим в тому числі завдяки вчасно проведеній підготовці до опалювального сезону та профілактиці й ремонту житлово-комунальної інфраструктури. Тож аби холодна пора не застала нас зненацька й у майбутньому, в районі вже розпочалася організація підготовки ЖКГ та об’єктів соціальної сфери до роботи в осінньо-зимову пору 2017-2018 років.

Протягом останнього часу опалювальний період проходить під знаменом енергозберігаючих технологій, не став винятком і цей рік, коли передусім завдяки заходам модернізації в навчальних закладах району вдалося скоротити використання електроенергії до1576 208 кВт, що на 176 297 кВт менше, ніж в минулому періоді, природного газу – на 12258 м³, або до108 820 м³, в садках споживання електроенергії склало309624 кВт, що на 135 485 кВт менше за минулорічний показник. Така ж позитивна тенденція спостерігалася й у закладах культури району. Натомість лікувальні установи краю перевищили обсяги використання енергоресурсів порівняно з минулим роком, що в першу чергу пояснюють холодною зимою.

  • Ми розважливіше почали ставитися до споживання енергоносія й щоразу дужче прививаємо в собі культуру дбайливого ставлення до нього, – підкреслив Василь Григор’єв.

А от наука збереження навколишнього середовища йде в голову, та не всім.

У щорічній всеукраїнській акції «За чисте довкілля», яка проходила на території району з 21 березня по 8 травня, взяли участь понад 2 тисячі осіб, 112 підприємств, установ, організацій, силами яких було прибрано 3 парки, 35 скверів та алей, впорядковано вулиці, дороги загальною протяжністю 36 тис.м², тротуари– 250 м², а також зупинки транспорту в кількості 48 одиниць, проведено благоустрій 147 кладовищ, впорядковано 33 братських могили та 16 меморіальних комплексів, ліквідовано 89 несанкціонованих звалищ відходів. Паралельно з благоустроєм території школи району активно долучилися до акції «Посади дерево миру» і зробили наш район зеленішим, висадивши 457 плодових та вічнозелених хвойних порід дерев.

  • Охайним район протримався недовго. Акція закінчилася, і знову виросли нові терикони сміття. Питання чистоти населених пунктів постійно мають триматися на контролі сільських рад, – звернувся до очільників територіальних громад Василь Григор’єв.
  • За цей рік не був складений жоден адмінпротокол щодо тих, хто без сорому та совісті викидає сміття, куди заманеться. Поки такі не будуть притягуватися до відповідальності й штрафуватися по заслузі, ми й надалі сидітимемо по коліна в непотребі. Людей потрібно дисциплінувати, – з критикою виступив голова РДА Василь Сукач.

Наступним було питання про хід весняно-польових робіт. За інформацією начальника відділу агропромислового розвитку Надії Сузанської, зважаючи на погодні капризи, аграрії Кам’янеччини доклали максимум зусиль, аби завершити посівну в оптимальні календарні строки. Цьогоріч справжній фурор викликав горох, котрий посіяно на 229 га, що в 6 разів перевищує посівні площі культури за останні п’ять років. Не припиняє нарощувати території соняшник, якого впорано на 6,9 тис.га. В цілому ж сільськогосподарськими культурами засіяно 74,7 тис.га, з яких зернові займають 47,9% площ (35,8 тис.га), що на 2,8 тис.га більше, ніж минулоріч. Озимі зернові становлять 16,6 тис.га, сівбу ранніх ярих зернових та зернобобових культур проведено на площі 4,1 тис.га. Крім того, посіяно кукурудзи на зерно 14,6 тис.га, сої – 12,5, а восени минулого року озимого ріпаку – 5,1 тис.га.

Завершилася колегія наголосом на децентралізацію. Наступного тижня заплановано проведення робочої наради з розглядом подальших кроків добровільного об’єднання. Поки що про наміри створити ОТГ заявили Кадиєвецька та Довжоцька сільські ради.

  • Є перспективний план, згідно з яким громади об’єднуватимуться. Не треба перетягувати ковдру та гальмувати процеси реформи. Головне, аби новоутворення було спроможним, інший союз благословлятися не буде, – зауважив сільським головам Борис Бец.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар