Мокре святкування в Кам’янці-Подільському

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

У ці вихідні Кам’янець-Подільський святкував «День міста». Було заплановано дуже багато різноманітних видовищ, але дощ вніс свої корективи.

17 травня гостей у Кам’янці-Подільському вражали захоплюючим музично-світловим шоу за участі повітроплавців. Дійство відбувалось на площі «Вірменський ринок». Декілька великих повітряних куль підсвічували своїми вогнями у такт чарівної музики. Неперевершене сплетіння світла і звуків зачаровувало і надихало. Всюди панувала загадкова атмосфера.

Не менш романтичною була і «Ніч музеїв». Більше півтори тисячі людей прийшли подивитись у цей святковий вечір на унікальні експонати, які збирались тут впродовж 130 років. Вхід був безкоштовним.

Анна Ковальчук, завідуюча художнього відділу музею, розповіла нам детальніше про ці події: «Європейська ніч в музеї» у нашому місті запроваджена ще десять років тому і наразі стала вже традиційним щорічним дійством. Перш за все, ця акція має просвітницьку мету задля заохочення людей до пізнавання своєї історії та українських цінностей. Цікавим, на мою думку, було ще й те, що ніч музеїв проходила одночасно зі світінням куль. Із вікон нашого закладу було видно і чути, як під розкішну гру військового оркестру здіймались повітряні кулі. Всі події, що відбувались у цей вечір на площі, доповнювали одна одну і створювали оригінальний ансамбль, який відображав колоритність та неповторність нашого старовинного міста».

А ось 18 травня, у святкування Дня міста погода внесла свої корективи. Зранку було по літньому тепло, але потім нахлинула злива. Через негоду довелось відмінити більшість запланованих заходів. Кам’янець – це чарівне місто, захоплююче і романтичне навіть в дощовий день. Тож більшості туристам таки вдалось отримати море позитивних емоцій.

Федько Наталія приїхала із Києва. Вона шкодує всього про дві речі: що не взяла теплого одягу і що приїхала лишень на 1 день: «Я зранку встигла пройтись старовинними вуличками, відвідати парк лебедів і подивитись декілька номерів концертної програми. Дощ мене не дуже засмутив, але, певно, треба було взяти із собою тепліший одяг, бо трішки змерзла. Та зараз піду в ресторан, пообідаю і зігріюсь. Я обов’язково приїду до Кам’янця-Подільського ще, але цього разу вже на довше».

Анастасія і Наталія Петрієнко приїхали із Київської області, м. Буча, щоб подивитись на замки і природу. «Ми бачили фортецю, схили каньйону. Все це дуже сподобалось, але хотілось би більше. Концерт тільки почався, а злива розігнала, тож звісно трішки засмутились. Добре, що тут музеї якраз поряд, то відвідали їх».

Козачук Володимир з дружиною Оленою приїхали з Івано-Франківська ще 17 травня. Вчора гуляли по місту, сьогодні ж влаштували шашлики під парасолею, періодично ховаючись у спеціально розміщені намети, куди гостей запрошували заховатися від негоди.

«Ми у Кам’янці вперше, – каже пан Володимир. – Дуже раді, що вчора ввечері подивились на світіння повітряних куль, а на польоти обов’язково ще приїдемо. Помітили в Старому місті на одному із будинків голову дракона, із пащі якого стікала дощова вода. Це нам дуже сподобалося. Тут познайомились із приємними людьми, які теж приїхали на екскурсію. Ми разом перечікуємо дощ у наметі, смакуємо гарячими стравами тільки з вогню, а ввечері плануємо піти до фортеці. Кажуть, це особливе видовище, коли старовинний замок підсвічується й усі барви ліхтарів відблискують на тлі мокрих кам’яних доріжок. Думаю, нам ця поїздка запам’ятається як одна із найромантичніших».

Особисто мої враження від «Дня міста» теж досить позитивні. Намоклі кольорові будиночки набули насичених барв і всі вулички нагадували щойно написану художником картину. Водопад біля лебединого озера став повноводим і бурхливо спадав униз каньйону, де від нагрітої землі уже підіймався паруючий туман. Грім і блискавки відбивались відлунням у кам’яних мурах, наділяючи місто притаманною йому величчю середньовіччя.

Ольга Савицька.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар