Лісова школа, що пережила століття

Колектив ДП “Кам’янець-Подільський лісгосп” зі штатом у 130 працівників доглядає зелені шати планети на території Кам’янець-Подільського, Дунаєвецького та Чемеровецького адміністративних районів, загальною площею 25,3 тис.га. До складу підприємства входить шість лісництв, лісопункт та дільниця з вивезення та відвантаження деревини. Для збереження унікальних ландшафтів, рослинного та тваринного світу 16,7 тис.га лісових масивів віднесені до природно заповідного фонду: ландшафтні, ботанічні, лісові заказники державного та місцевого значення, пам’ятки природи та садово-паркового мистецтва. В зоні обмеженого лісокористування 15,4 тис.га лісів перебувають у межах діяльності Національного природного парку “Подільські товтри”.

Підприємство організовано далекого 1930 року, лісова школа, в якій збережені ази ведення лісового господарства, пережила століття. І основні принципи роботи, якими керувалися ще наші батьки, діди, прадіди, залишилися такими ж актуальними і правильними, як і колись. Сучасні покоління лісівників йдуть уже давно прокладеним шляхом, проте виробнича діяльність поставлена на сучасну високопрофесійну та наукову основу. Господарська діяльність колективу спрямована насамперед на збереження високопродуктивних, біологічно стійких, корінних дубових деревостанів, поліпшення санітарного стану лісів, систематичне лісовідновлення, розширення застосування методів раціонального використання лісових ресурсів для сталого розвитку економіки Кам’янеччини.

Протягом останніх років держава не фінансує лісового господарства. Попри обмежене лісокористування, підприємство займає чільне місце серед подібних лісових господарств області. Своє професійне свято лісівники зустрічають з гарними економічними показниками. Реалізовано продукції на 118,4% проти минулорічного періоду, в тому числі дров паливних для населення – 2,2 тис. куб.м на суму 620 тис.грн. Сплачено платежів до бюджету та Єдиного соціального внеску майже 2,8 млн.грн. За деревину, заготовлену при проведенні рубок у насадженнях віком понад 40 років, сплачено 2 млн.грн. ренти (лісового доходу) в державні та місцеві бюджети. На ведення лісового господарства спрямовується до 9 млн.грн. власних коштів підприємства.

За 8 місяців поточного року виконано комплекс лісогосподарських заходів з формування і оздоровлення лісів на площі 492 га, при цьому заготовлено 10,2 тис. куб.м деревини, проведено відтворення на місцях зрубів на площі 52 га, догляд за молодим насадження – на 480 га. В розсадниках підприємства вирощено біля 200 тисяч сіянців та саджанців лісових та декоративних порід. Завдяки злагодженій та пильній роботі лісової охорони потягом року не виявлено самовільних рубок, у цьогорічний спекотний літній період не допущено пожеж у лісових масивах. Підрозділи підприємства забезпечені новою технікою та знаряддями для проведення лісогосподарських робіт, попередження та ліквідації пожеж та загорянь. Для контролю за лісовими масивами встановлена та діє система теленагляду ВПК-1600, висотою 36 м, що охоплює близько 20 км. Проведено ремонт та благоустрій контор лісництв та лісових кордонів. У місцях масового відвідування задля зменшення негативного впливу на ліси облаштовано та утримуються місця відпочинку, організовано екологічні стежки, встановлено наочну агітацію, здійснюються заходи з екологічної та лісівничої освіти.

З метою залучення додаткових коштів, створення робочих місць та використання низькосортної деревини на підприємстві встановлено дровокол та сушильну камеру для виготовлення колотих дров, адже нині надзвичайно важливо максимально забезпечити заклади соціальної сфери, жителів регіону альтернативними видами палива.

Лісівники дбають і про свою зміну. В лісгоспі організовано та успішно функціонують три шкільні лісництва, щорічно для ознайомлення підростаючого покоління з лісовим господарством проводиться весняна акція “ Майбутнє лісу – в твоїх руках». Лісові ділянки та розсадники підприємства є об’єктами навчальних практик з лісових дисциплін студентів лісових вишів.

Підбиваючи підсумки зробленого, в переддень свята хочеться відмітити кращих “творців лісу”, які захист і примноження лісового багатства краю вважають справою свого життя. Це лісничі В.С. Гаджук, О.М. Носа, В.О. Тимощук, майстри лісу О.В. Фурманчук, О.Л. Афрамчук, лісники В.І. Балан, І.М. Ільницький, В.А. Долінський, вальники лісу П.Л. Опольський, П.В. Гончар, О.А. Костюк, водії на вивезені деревини Є.В. Потемківський, С.М. Драчов, трактористи М.Т. Шаповалов, В.Б. Гринчевський та багато інших.

Висловлюю свою щиру подяку всім працівникам лісгоспу за їх нелегку працю на благо лісу. Особлива вдячність пенсіонерам та ветеранам лісового господарства. Саме завдяки їхній праці маємо високопродуктивні лісові насадження, на яких сьогодні базується добробут підприємства. Міцного вам здоров’я, щастя, віри, надії, любові, добрих справ, морального і матеріального задоволення від праці. Бажаю миру, злагоди, трудових звершень та достатку у ваших сім’ях.

Валерій ПУСТИЛЬНИЙ, директор ДП «Кам’янець-Подільський лісгосп».

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар