Тетяна Криворучко: “Головне, залишатися людиною і віддано служити громаді”

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

За майже два роки в статусі об’єднаної територіальної громади життя в Жванці та ще у 14 селах змінилося. Нове дихання отримали заклади освіти й культури, прокладаються комунікації, ремонтуються потроху дороги. Тепер тут не сумніваються в перевагах об’єднання, лише шкодують, що не почали цей процес раніше.

Реформа дала ресурси та можливості для розвитку

– Пройшло не так багато часу після об’єднання, аби можна було сказати, що нам вдалося втілити у життя всі задуми. Але, повірте, робиться досить багато. І якщо люди помічають якісь недоліки, то я їх бачу у багатократному фокусі: і ліхтар, який не горить, і вулицю без світла, і оселю без води, і дорогу без асфальту, і школу без ремонту, – зізнається голова Жванецької сільської ради Тетяна Криворучко. – Саме тому з перших днів започаткування ОТГ взялися за роботу над зростанням фінансів. 17 січня 2018 року був прийнятий бюджет, а вже у лютому ми перевіряли та затверджували нові ставки місцевого податку, бо до цього часу, можна сказати, вони були нульові. За рахунок їх підвищення в 2018 році наша громада збагатилася приблизно на 5-6 млн грн. Наразі ми вже виконали показники річного бюджету, а це 36 млн грн.

Найбільші інвестиції Жванецька громада отримує від аграріїв, серед яких лідирують компанія «Кернел» та ТОВ СП «НІБУЛОН». Також тісно налагоджена співпраця з ними й за соціальними угодами.

– Сьогодні нам легко працювати з місцевими підприємцями, – продовжує розмову сільський голова. –  Вони йдуть на контакт, розуміють, що їхні кошти, (у вигляді податків чи соціальних угод) використовуються прозоро, за призначенням. Але так було не завжди.

Скільки довелося докласти зусиль, аби, до прикладу, змусити деяких підприємців офіційно платити нашим орендодавцям за паї 10 %. Нині такого результату досягнуто. А це також чималі надходження до сільського бюджету, оскільки в Жванецькій ОТГ є 15 тисяч га земель сільськогосподарського призначення.

Намагаємось у кожному селі щось зробити

Тож із збільшенням дохідної частини місцевої скарбниці, в громаді взялися за ремонти осередків освіти та культури. Так, за рахунок інвестиційних угод з «Кернел» зроблений ремонт сільського клубу в Гаврилівцях. Там повністю замінили вікна та двері на енергозберігаючі, оновили фасад закладу, провели внутрішні оздоблювальні роботи. Також розпочато ремонт Сокільського Будинку культури.

– Там надзвичайно красива будівля, – каже Тетяна Криворучко. – Але її потрібно осучаснити. Хочемо зробити й сучасну шкільну їдальню на зразок кафе. Вже навіть підписали інвестиційну угоду з «НІБУЛОНом».

Вдалося об’єднаній громаді в цьому році поставити остаточну крапку із забезпеченням жителів Браги цілодобовим водопостачанням.

– Важко знайти нормальних підрядників, – долучається до розмови заступник сільського голови Тетяна Анатоліївна Атаманюк. –  Ми намагаємося з усіма співпрацювати добросовісно, але не всі підрядники добросовісно ставляться до нас. Хочемо, аби роботи проводилися якісно та в обговорені терміни. На жаль, цього не завжди дотримується виконавець. Не хочуть мати справу підрядники й з державними коштами. Доводиться інколи по кілька разів оголошувати тендер. Щоб освоїти 1 млн 200 тис.грн державних коштів на оновлення водогону в Жванці, через неналежну якість робіт довелося розпрощатися із попередніми виконавцями, тому оголосили новий тендер.

Тут як ніколи на підмогу приходить місцеве комунальне підприємство «Ластовецьке», де директором Сергій Вікторович Козак. У його підпорядкуванні водогони, дрібні фасадні ремонти установ, місцевих зупинок. До слова, щодо останніх, то їх облаштували в Гаврилівцях, Жванці, Збручі, Ісаківцях, Гринчуку, плануються ремонти в Слобідці-Малиновецькій, Межигорі. Вони напрочуд вирізняються своїм оздобленням у вигляді українського орнаменту. Активно, з творчим підходом до цих робіт долучилися і працівники культури.

– 15 населених пунктів, – констатує Тетяна Володимирівна, – тож намагаємося у кожному селі щось зробити. Де немає клубу, чи школи, спрямовуємо зусилля на дороги, водогони, щоб люди відчули ці покращення й дійсно могли себе вважати повноцінними мешканцями однієї громади, незалежно жителями великого чи малого села вони є.

У планах громади – розвиток зеленого туризму, адже для цього тут є всі передумови. Та й досвід теж є. Чого тільки вартують чудові краєвиди з берегів Дністра у с.Брага з виглядом на Хотинську фортецю.

Проблемними нині, як і в більшості населених пунктів України, залишаються сільські дороги. І якщо в межах села їх ще якось вдається латати, то цього не скажеш про місцеві автошляхи загального значення, котрі на обслуговуванні Служби автомобільних доріг. Почули ми також нарікання на працівників РЕМу.

– Нам часто телефонують, а то й приходять люди зі скаргами на перебої з електропостачанням, – констатують у сільській раді. – Але ми ж не можемо самотужки замінити старі лінії електропередач чи розчистити їх від гілля дерев, для цього потрібен певний досвід та й дозвіл. Це прерогатива РЕМівців, на балансі яких знаходяться електромережі. Однак їхні працівники не дуже квапляться на виклики, а коли й приїжджають, то можуть вулицю на цілий день відрізати від світла, так і не усунувши до кінця недолік.

Сучасні класи, якісне навчання та відпочинок

Чимало сил та коштів спрямувала Жванецька ОТГ на поліпшення умов навчально-виховних закладів. З перших днів існування постали нові клопоти. Перш за все треба було організовувати харчування дітей у дитсадках та школах, адже навчальні заклади перейшли під управління ОТГ. Не було фахівців, досвіду роботи з державною субвенцією. Але вирішили й ці питання.

За словами в.о. директора Жванецького ліцею Ольги Савіцької, в цьому році силами КП «Ластовецьке», техпрацівників, вчителів, які вийшли з відпусток, і навіть дітей здійснили ремонт в середині приміщення. Добудували внутрішні туалети в початковій школі, облаштували класи, замінили електропроводку, систему опалення, сантехніку.

За кошти інфраструктурної субвенції зробили проект капітального ремонту ліцею середніх і старших класів. У цьому році повністю планують замінити його покрівлю, на що з державного бюджету виділили 2 млн 312 тис.грн. Покрівля початкової школи обійшлася об’єднаній громаді в 1,5 млн грн, виділених з місцевого бюджету. На наступний рік планують утеплити та осучаснити фасади школи.

За словами начальника відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Жванецької сільської ради Руслани Лоточинської в усіх навчальних закладах ОТГ вдалося замінили старі парти на нові. Для учнів молодших класів придбали ростові одномісні, як передбачає нова українська школа.

– У відділі освіти працює практичний психолог. Ввели посаду логопеда, – каже Руслана Олександрівна. – тепер батькам не потрібно тратити час, аби поїхати до міста та потрапити на прийом до спеціалістів. Вони надають свої послуги безкоштовно та обслуговують усі навчально-виховні заклади ОТГ. Ми задоволені їхньою роботою й сподіваємося на позитивний результат.

Слова вдячності на адресу сільського голови ми почули від повара Жванецького ліцею Людмили Порфирівни Мельник:

– З об’єднанням громади суттєво змінилася на краще наша кухня. Замінили роздаткові столи, які були ще з 50-60 років, інше кухонне обладнання, купили новий посуд. Не відчуваємо перебоїв з водопостачанням, свіжими продуктами.

І якщо раніше батьки ділилися зі шкільними їдальнями своїми запасами сільськогосподарської продукції, то зараз така практика залишилася позаду.

За словами сільського голови продуктами харчування навчально-виховні заклади забезпечені за рахунок коштів сільської ради. Пройшли перевірку часом, якістю та сертифікованими товарами добросовісні постачальники. Нині харчування для молодших школярів обходиться в 6 грн, а для старшокласників – 15 грн. Але більш як 60% з них звільнені від сплати. Не спішать лише у громаді переходити до нового меню на зразок гамбургерів чи чісбургерів.

– Ми не йдемо за стандартами моди. Не рівняємося на красиву привабливу їжу, яку, скажімо, пропонує Євген Клопотенко, – коментує Тетяна Криворучко. – Віддаємо перевагу здоровому та корисному харчуванню. Діти нашим меню задоволені. А доказом цього – чисті тарілки після споживання їжі. У нас немає чіпсів, сухариків, зате в наявності завжди свіжа випічка.

Планує громада переобладнати під їдальню великий зал, адже той, що є, замалий для 175 (минулого року було 150) жванецьких ліцеїстів. Тут навчаються діти з 8 сіл. Побачили перспективу розвитку навчального закладу та якісні зміни і батьки тих дітей, які ще донедавна не бажали віддавати своїх чад у Жванецьку alma mater.

За цей рік оновився і сільський дитсадок. «Власними силами разом із батьками та працівниками комунального підприємства, – радіє змінам в.о. завідувачка дитсадочка Людмила Леонідівна Солтинська, – встелили лінолеум, закупили нові індивідуальні  шафки для одягу, пофарбували приміщення, поклеїли шпалери. І якщо раніше ремонт навчального закладу аж ніяк не міг відбутися без матеріальної підтримки батьків, то зараз роботи здійснюються за кошти сільського бюджету. А в одній із груп батьки за власні кошти поставити на вікна жалюзі, тож ми їм не могли відмовити.

Особлива увага приділяється духовному та культурному розвитку дітей. В ОТГ діє школа мистецтв, яку залюбки відвідують 90 талановитих дітей громади. Цей навчальний рік розпочався у новому приміщенні, з новими меблями, інструментами та твердою вірою у перемоги на різних конкурсах і фестивалях.

Не так давно придбали новий та комфортний шкільний автобус «АТАМАН».

– Возимо ним дітей на екскурсії, різного роду олімпіади, змагання, – не без гордості повідомляє сільський голова. – Це вже для сільської дітвори стало гарною традицією. Вперше, коли ми запропонували учням заповнити анкети, куди б вони хотіли поїхати на екскурсію чи відпочинок (було декілька варіантів – Чернівці, «Сонячна долина», Кривче, Бакота, Хотин, Кам’янець-Подільський тощо), діти не могли визначитися. Їм хотілося побувати всюди. Тож назбиралося понад 900 заявок. Кожен день, протягом двох тижнів усі три шкільні автобуси громади здійснювали виїзди у «Сонячну долину» та печеру в селі Кривче. При Жванецькому та Сокільському ліцеях діяли пришкільні табори, які відвідали 208 учнів. Усі відчули наше піклування під час літньо-оздоровчої кампанії 2019. Діти — наша радість і натхнення в усіх починаннях. Саме в них ми вбачаємо сенс життя, в них втілюємо свої мрії, задля них працюємо і живемо.

– Ось і на осінні канікули, – долучається до розмови Руслана Лоточинська – знову плануємо поїздки, опрацьовуємо побажання наших діток та плануємо маршрути, які обов’язково мають бути погоджені заздалегідь у Хмельницькому управлінні національної поліції. І все це за рахунок громади, батькам за проїзд нічого не доводиться платити.

Якщо думати про вибори, то взагалі роботи не вийде

Нове дихання отримав адміністративний будинок Жванецької ОТГ. Видно, що ремонт свіжий. Кабінети чисті і просторі, з новими меблями і молодими обличчями.

Щодо останніх, то нині у суспільства дуже великий запит на нові обличчя у владі. Під час минулих виборів він спрацював настільки сильно, що люди обирали депутатів, партії, навіть не дуже цікавлячись, хто ці всі кандидати, що вони їм обіцяють. То чи ж не пішла цим шляхом і сільський голова Тетяна Криворучко?

– Ми працюємо так, – каже вона, – наче у нас не виборні посади. Бо якщо думати про вибори, то взагалі роботи не вийде. Я завжди вважала, що найкращий запобіжник від будь-чого – твоя чесна, прозора та відкрита робота. Не раз переконувалася в цьому. Якщо люди цього не оцінять, значить ти недостатньо багато працюєщ. І це буде їх вибір.

Щодо команди, з якою я працюю, якщо зайдете в будь-який відділ чи комунальне підприємство сільської ради, то побачите в ньому здоровий баланс мудрості та молодості.

В кожному відділі є ті, хто здатен замінити собою більш досвідчених працівників. І це той принцип, який я завжди сповідую, будуючи команду: відкривати соціальні ліфти для тих, хто хоче працювати, давати змогу весь час вчитися, рости, здобувати знання, а головне, залишатися людиною і віддано служити громаді.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар