До одних – з хлібом та рушниками, а до інших – з гарбузами, або Як територіальна реформа перекроїть Кам’янеччину

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Урядом затверджено план заходів з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019-2021 роки та доручено облдержадміністраціям до 1 червня поточного року розробити пропозиції щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів областей. З цією метою 27 травня у Хмельницькому на засіданні міжвідомчої регіональної робочої групи презентовано новий варіант моделювання системи адміністративно-територіального устрою Хмельницької області, розроблений Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з групою експертів. Цим проектом у складі області пропонується утворити 3 райони – Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Шепетівський із 44 проектними об’єднаними територіальними громадами. Їх мають сформувати на базі госпітальних округів, утворених під час медичної реформи.

За цією моделлю до Кам’янець-Подільського району має увійти 11 територіальних громад, із загальною площею 5206 км2, що становить 25,2% від території області.

Дещо іншу модель адміністративно-територіального устрою Хмельниччини пропонує управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації. Як повідомляють у прес-службі Хмельницької обласної ради, відповідно до неї в області має утворитися не три, а п’ять районів — Шепетівський, Старокостянтинівський, Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Городоцький із 62 ОТГ.

За словами заступника голови облдержадміністрації Світлани Павлишиної, у такій моделі зберігаються межі територіальних громад. Також в ній поділ на райони здійснено відповідно до кількості населення, площі та економічних показників.

Члени міжвідомчої робочої групи віддали перевагу проекту, який передбачає поділ на п’ять районів. Відповідну пропозицію вони подадуть у Мінрегіон.

Що ж стосується Кам’янеччини, то відповідно до Перспективного плану формування територій громад Хмельницької області у нас, крім існуючих Гуменецької, Колибаївської, Китайгородської, Староушицької, Жванецької, Слобідсько-Кульчієвецька ОТГ, мало б ще утворитися Кам’янець-Подільська, Довжоцька та Орининська. Натомість Мінрегіон у запропонованому плані передбачає лише 5-6 громад: Гуменецьку, Китайгородську, Староушицьку, Жванецьку, Кам’янець-Подільську та під знаком запитання Слобідсько-Кульчієвецьку. Щодо уже об’єднаної Колибаївської громади, то її віднесли до складу Жванецької ОТГ. Найбільше приєднати до себе сільських рад мала б Кам’янець-Подільська ОТГ. У її склад Мінрегіон вписав місто Кам’янець-Подільський, Кам’янську, Довжоцьку, Зіньковецьку, Заліську, Кадиєвецьку, Орининську, Рихтівську, Слобідсько-Рихтівську, Завальську, Приворотську, Підпилип’янську та Шустовецьку сільські ради.

Чи погодяться на такі «заручини» жителі Кам’янеччини, чи, можливо, почнуть «свататися» та утворювати «шлюб» з іншими ОТГ, залишилося чекати вже не так і довго. До 2020 року, коли має завершитися процес добровільного об’єднання – так кажуть зверху. Хоча відповідно до закону він є добровільним і нерегламентованим у часі.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар