Валганг допоміг зберегти вежу в первісному вигляді

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Під час розкопок у Старому місті Охоронна археологічна служба виявила двоповерхову вежу, яка кілька століть перебувала під землею.

— Знахідка нетипова і унікальна, — так характеризує пізньо-середньовічний розкоп за адресою: вул.Францисканська, 10 керівник археологічної експедиції Охоронної археологічної служби Інституту Археології Національної академії наук України, кандидат історичних наук Павло Нечитайло. — Цю споруду зображено на найстарішому плані міста роботи Томашевича 1670-х років. Також згадка про неї є в документі тих часів — “Реляціях про падіння Кам’янця” Маковецького.

У планах науковців — «музеїфікувати і законсервувати» частину міських мурів, батареї святого Яна (після 30-х років ХVІІ століття — святого Міхала) та вежу такими, якими вони були наприкінці ХVІ — на початку ХVІІ ст. Вони збереглися завдяки тому, що під час будівництва так званого Любімовського бульвару в середині ХVІІІ ст. їх просто засипали. Щільно спресована материкова галька – за середньовічною військовою термінологією «валганг», на якому згідно з фортифікаційними законами знаходилися гармати, зберегла недоторканним культурний шар пізнього середньовіччя. Вже відбувається співставлення залишків кераміки з аналогічними у Києві, Острозі, Дубно.

Знахідки — архітектурні і речові — важливі не лише в історичному контексті Кам’янця в часи початку домінування польської громади, а й для характеристики тогочасного побуту, торговельних зв’язків як Поділля, так і суміжних країн. Тому археологи намагатимуться залучити до їх опрацювання якомога більше вітчизняних і зарубіжних науковців.

Володимир СКОБ’ЯК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар