Валерій Вітер у Кам’янці-Подільському

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Валерія ВІТЕРА називають батьком української естради. Ще навчаючись у молодших класах школи, він вийшов співати на сцену оперного театру, а вже в 13 років знявся у фільмі Сергія Параджанова. Він – перший голос легендарного вокально-інструментального ансамблю “Кобза”, а нині ще й успішний художник. Валерій Вітер – митець, якого добре знає не тільки Україна, а й світ, зокрема Японія, Мексика, Америка, Франція, Фінляндія, Британія, Канада. У 16 країнах його картини рясно прикрашають музеї, галереї й приватні колекції. У творчому доробку Вітера-художника понад 170 виставок в Україні та далеко за її межами. А ще він займається таким специфічним видом мистецтва, як художній плакат, порушуючи в своїх творах чимало важливих і нагальних тем.

25 жовтня Валерій Вітер побував у Кам’янці-Подільському, де зустрівся зі студентами К-ПНУ імені Івана Огієнка, які навчаються за спеціальностями «Декоративно-прикладне мистецтво», «Реставрація творів мистецтв», «Образотворче мистецтво», та поділився з ними секретами своєї майстерності в царині створення художнього плаката. Проведення такого майстер-класу відбулося в рамках проекту благодійного фонду «МіСт» імені Михайла Савенка «Мистецтво та благодійність» та стало можливим завдяки засновнику фонду Дмитру Савенку, а також президенту фонду Сергію Ісаєнку, який також взяв участь у зустрічі.

Представляючи Сергія Миколайовича, завідувач кафедри університету Наталія Урсу зазначила, що фонд наразі допомагає 15 дитячим закладам і будинкам інтернатного типу Хмельниччини. «МіСт» не тільки бере активну участь у культурному і мистецькому житті області, а й посідає протягом останніх двох років перші місця в номінації «Благодійність в освіті та культурі» регіонального конкурсу «Благодійна Хмельниччина» в рамках однойменного національного конкурсу, який проводить Асоціація благодійників України.

У свою чергу Сергій Ісаєнко розповів студентам історію створення фонду, якому в листопаді виповнюється шість років.

–              Чому ми приїхали саме до вас? А тому, що нині налагоджена тісна співпраця між факультетами університету і фондом, адже чимало студентів та викладачів брали і беруть активну участь у проведенні благодійних акцій і є волонтерами фонду. Ми завжди підкреслюємо, що дитині, навіть якщо вона має певні фізичні проблеми, дуже важливо навчитися щось робити своїми руками, адже це може стати підмогою у подальшому житті. Тому ми й започаткували таку форму діяльності, як майстер-класи під гаслом «У Бога немає рук, окрім твоїх», де діткам надається весь потрібний для роботи матеріал, а виготовлені власноруч вироби вони можуть подарувати тим, кого люблять і поважають. Ось і наша сьогоднішня зустріч з відомим художником-плакатистом стане ще однією ланкою в ланцюжку благодійності й допоможе вам, майбутнім художникам, у професійній діяльності, – зазначив Сергій Миколайович.

Затим до слова запросили Валерія Вітера, який у своєму виступі розповів про навчання у художній школі та Київському художньому інституті (нині Академія мистецтв, де він, до речі, навчався одночасно зі знаним кам’янецьким художником Борисом Негодою), більш детально зупинився на графічному мистецтві. Перший плакат митця був присвячений відомому кінорежисеру Лесю Курбасу, якого розстріляли 1937 року і діяльність якого на той час був забороненим. Ця робота увійшла до Антології українських плакатів. Сьогодні, поряд з написанням картин, Валерій Сергійович захоплюється цим видом графіки, пише плакати, бере участь і стає переможцем багатьох конкурсів. Його роботи із задоволенням купують у приватні колекції за кордоном.

А тим часом у студентській аудиторії один за одним на екрані з’являються зображення плакатів Валерія Вітера, яких у доробку митця близько двох сотень. Ось плакат, присвячений трагічному дню Чорнобильської катастрофи, слідом – гнітючий плакат про жахи Голодомору, ось плакат на морально-етичну тематику, а ось роботи екологічного та історичного спрямування, кіно- і циркові афіші тощо… Але найбільше захоплення аудиторії викликали роботи автора, які він розгортав і демонстрував власноруч. На них кольори вигравали більш яскраво і насичено, і майбутні художники професійним поглядом одразу це підмітили.

Ми не могли не скористатися нагодою й поставили Валерію Вітеру декілька запитань.

–              Валерію Сергійовичу, то все ж таки Ви відчуваєте себе більше художником чи співаком?

–              Звісно, художником, це моя основна професія, якій я навчався 14 років. А «Кобза» мене знайшла випадково…

–              Чому Ви звернулися саме до плакату?

–              Це унікальний вид графіки, що поєднує в собі і живопис, і композицію, і малюнок, і шрифт, і елементи фото. Він дуже динамічний і активний, потребує соціального замовлення. Багато художників працюють лише в одному напрямку, а мені цікаво виражати свою думку в різних іпостасях. На одному листі розкрити певну тематику за допомогою символів та метафори дуже складно, але це захоплює. Особливо мені подобається робити плакати до кінофільмів, на яких не примітивно зображаю головного героя, а використовую елементи, яких у фільмі немає, змушую глядача задуматися, аби зрозуміти сенс стрічки.

–              Що Ви можете сказати про сьогоднішню зустріч зі студентами?

–              Із задоволенням взяв участь у цій благодійній акції. До речі, напередодні, ми з Сергієм Ісаєнком побували у Лісоводській школі (Городоччина), якою опікується благодійний фонд «МіСт», і там також провели подібний майстер-клас. Було дуже приємно, що учні із задоволенням долучилися до знайомства з художнім мистецтвом, зацікавилися створенням плакату та послухали пісні у моєму виконанні.

Зустріч митця з майбутніми художниками завершилася на піднесеній ноті — взаємними подяками, обміном подарунками та фотографуванням на пам’ять. А вже наступного дня подібний майстер-клас провели для вихованців ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою та спеціалізованої школи-інтернату «Славутинка».

Загалом близько 400 дітей та викладачів цих закладів, крім знайомства з художніми роботами майстра, мали змогу послухати українські пісні у виконанні легендарного золотого голосу гурту «КОБЗА ORIGINAL».

                                                                                                                                                                                                                                             Наталя КАМІНСЬКА

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар