З колядою з Кам’янця-Подільського в Острог

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Вже залишились позаду різдвяні свята, а Україна ще колядує та щедрує, прославляючи народження Христа. З метою збереження і розвитку різдвяних традицій, посилення ролі мистецтва у формуванні світогляду та естетичних смаків суспільства наприкінці січня в м. Острог, що на Рівненщині, відбувся ХIII Всеукраїнський щорічний фестиваль-конкурс колядок і щедрівок, засновником та організатором якого є Національний університет «Острозька академія». Проходив він у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького. Серед учасників були світські та духовні, дитячі та дорослі, аматорські та професійні вокально-хорові колективи з різних регіонів України. Особливістю цьогорічного фестивалю стала участь 9 колективів з Донецької області, які надіслали записи виступів музичними відеопривітаннями, проклавши таким чином місток духовного єднання між сходом і заходом. Урочисто відкрив свято Герой України, доктор психологічних наук, професор, ректор університету Ігор Пасічник.

З Кам’янця-Подільського на фестиваль-конкурс були запрошені два колективи – народна дитячо-юнацька хорова капела «Журавлик» (художній керівник – Заслужений працівник культури України Іван Нетеча) та народний жіночий вокальний ансамбль викладачів «Пастораль» (художній керівник – Ольга Пастух). Наші артисти мали змогу почути багато фольклорних колективів та продемонструвати свій професійний рівень академічного виконання коляд. Дуже гарно приймала публіка виступи наших колядників. Зворушливі слова подяки пролунали з уст настоятеля храму преподобного Федора Острозького, голови оргкомітету, професора «Острозької академії» Василя Жуковського.

Журі визначило кращих у двох номінаціях – хорове та сольне виконання. У номінації «Хорові колективи» звання лауреата першого ступеня було присвоєно народній дитячо-юнацькій хоровій капелі «Журавлик». Згідно з положенням про фестиваль-конкурс, учасники повинні були виконувати три твори, а організаційний комітет запропонував «Журавлику» виконати 10 колядок та щедрівок, 2 вітальних твори і завершити свято.

Організатори добре подбали про всіх запрошених – це і безкоштовне проживання, і цікава екскурсія, адже Острог багате на історичні та архітектурні пам’ятки, і смачні острозькі пироги. Всі учасники фестивалю-конкурсу отримали пам’ятні подарунки.

Участь у цьому фестивалі була завершальним акордом у численних різдвяних концертах капели «Журавлик» та колективів хорової школи.

Людмила НЕЧИТАЙЛО.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар