ІМЕНИНИ У НАШОЇ БАТЬКІВЩИНИ

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Навіть старожили, які прийшли на захід з нагоди 30-ліття Незалежності України у Кам’янці, зізнавалися, що такого дійства у селі не пам’ятають. З великим розмахом, з родзинкою на родзинці у концертній програмі, несподіваними сюрпризами зустрічала головне державне свято Слобідсько-Кульчієвецька територіальна громада. Наперед потурбувалися про підвіз бажаючих з усіх сіл, закупили нову сцену, аби урочистість події спостерігав і відчував кожний глядач.

Усі слова про неньку-Україну

Тому промови того дня не могли бути офіційними та нудними, а навпаки, хвилюючими, чуттєвими та від душі.

– Цей день як перехрестя минулого, сьогодення та майбутнього, на якому ми, не забуваючи уроків історії, творимо державу, яку захочемо залишити у спадок дітям. Ми є щасливчиками долі, що стали свідками проголошення незалежності, але й нам бути ковалями її благополуччя, – звернувся до присутніх господар торжества, голова сільської ради Юрій Волощук.

Відтак за особистий внесок у розвиток громади найефективніші представники виконавчого апарату, депутатського корпусу, колективів отримали грамоти та подяки сільської ради.

Продовжили марафон вітань поважні гості: депутати обласної ради Ігор Гай, Яків Цуглевич, Андрій Кланца, директор Департаменту гуманітарної політики міської ради Дмитро Назаренко. Почесними відзнаками обласної ради нагороджено вчителя математики Баговицького ліцею Наталю Проценко та лікаря-анестезіолога КНП «Багатопрофільна центральна районна лікарня» Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради Олега Багінського. Подарунки знайшли і переможців та учасників онлайн-конкурсу дитячих малюнків до 30-річчя Незалежності «Моя родина – Україна».

Щемливий момент настав, коли на сцену запросили матір полеглого захисника Дана Колісника, уродженця с.Калиня. Гірко визнавати, але боротьба за Україну не зупинилася з підписом історичного рішення 1991 року. Нині Герої нового часу знову йдуть у бій. Урочисте зібрання хвилиною мовчання вшанувало тих, хто не повернувся з війни на Сході. Ігор Гай передав родині загиблого матеріальну допомогу.

Ровесники незалежності

Вони активні, завзяті, свіжі, розкуті, сучасні, повні сил та енергії. А найголовніше, що за ці 30 років становлення державності виросло нове покоління українців з національним мисленням, які не носили червоних хустинок, не знають слова дефіцит та не стояли у довжелезних чергах, в крові яких тече генетичний код вільного громадянина. Серед них і 15 молодих людей Слобідсько-Кульчієвецької громади, які народилися у вікопомному серпні з Україною. Заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Оксана Бєлікова привітала однолітків суверенності та презентувала їм пам’ятні медалі.

– Взяти участь у такому грандіозному святі та ще й в такій ролі вдвічі приємніше, – зізнається ровесниця незалежної України Олександра Словінська з с.Тарасівка. – Тепер настав наш час бути корисними рідній державі.

Такого ще не було

Вперше в громаді встановлювали рекорди та створено власну книгу рекордів.

3007 сухих квітів знадобилося для виготовлення найбільшого герба. Його висота склала 1,4 метра. Не один день трудився відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту (начальник Олена Сендзюк), і результат перевершив усі сподівання. Справжній витвір мистецтва, барвистий символ стане візитівкою Слобідсько-Кульчієвецької громади.

Кулінарний рекорд підкорився працівникам Баговицьких ліцею та садочка. Під супроводом кухарів закладів Галини Слободян та Олени Гораш спечено найдовший завиванець з яблуками. Його виміри зафіксували довжину в 10,1 м, і такий гігантський струдель в громаді ще не готували.

По бороді текло й до рота  потрапляло

А далі присутніх поглинув гастрономічний ярмарок. Села представляли свої унікальні пригощання, що аж столи ломилися від асортименту страв. З усією українською гостинністю, піснями та танцями запрошували гостей до частувань, що перетворювалося у справжню театралізовану виставу.

– Ой, мій милий вареничків хоче, – у наметі «Гостинної трійки» (Панівці, Зубрівка, Цибулівка) балували варениками з різноманітними начинками, викупаними в сметані, що самі стрибали до рота. Неймовірні аромати йшли від «Шинка у Яринки» (Кам’янка). Млинці солоні і солодкі, із заморськими делікатесами розходилися, як гарячі пиріжки. Найсмачніше у мами і це довела «Батьківська хата» Слобідки-Кульчієвецької. Від борщу, картоплі, реберець з печі важко було відірватися і хотілося бігти за добавкою. Дари природи, приготовлені з любов’ю, можна було скуштувати у «Рибному краю» Устянського та «Грибній галявині» Кульчієвецького старостатів. Господарі самі збирали і ловили, самі куховарили – пальчики оближеш. Свято живота дегустаторам влаштували Врублівецький та Мукшо-Китайгородський округи, які щедро пригощали випічкою та українськими смаколиками.

Старання газдів і газдинь були високо оцінені порожніми тарілками на столах та пухкими щічками відвідувачів.

Довершили яскравість та колосальність свята виставка декоративно-прикладного мистецтва навчальних закладів та народних умільців громади, музичні подарунки вокальних ансамблів та піснярів, патріотичний флешмоб і фотозона, презентація товарів місцевих виробників, спортивні розваги і змагання, святкова дискотека та відеофільм про рідний край під відкритим небом, яке того дня було синім-синім, а поля пшеничні золоті-золоті. Сама природа величала Україну національним стягом.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар