Інвестування в сонце

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Видобуток електроенергії з поновлюваних джерел з року в рік нарощується рекордними темпами. Про те, що сонячні електростанції лідирують серед пріоритетів інвесторів свідчить і Хмельниччина. Лише за І півріччя 2019 року за даними прес-служби облдержадміністрації тут введено в експлуатацію 9 сонячних електростанцій потужністю близько 50 МВт.
До найбільших проектів, реалізованих на території області, відносяться сонячні електростанції в с.Панівці Кам’янець-Подільського району піковою потужністю 63,8 МВт (ПП «Подільськенерго»); с.Станіславівка Віньковецького району потужністю 9 МВт (ТОВ «Грінватех»); с.Маків Дунаєвецького району (на ділянці площею 20 га) потужністю 10 МВт, яку планується збільшити (ТОВ «Сонячні Дунаївці») тощо.
А ось зовсім нещодавно, 14 липня, у нашому районі ввели в експлуатацію ще одну сонячну станцію – в Заліссі Першому, яка зможе забезпечити потреби енергоживлення 7800 домогосподарств. Її потужність – 14 МВт. СЕС «Залісся» складається з понад 37 926 тисяч сонячних панелей, зібраних на вінницькому заводі, та й всі комплектуючі виготовлені теж в Україні.
Сонячна електростанція розташована на 26 га землі, непридатної для сільськогосподарського використання.
– Ще донедавна це були місцеві пасовища, – коментує подію голова Заліської сільської ради Михайло Олійник. – У селі відбулися громадські слухання й люди погодилися частину цих непридатних для сільськогосподарських потреб земель віддати інвесторам під будівництво СЕС.
І зараз про це не жалкують. За словами Михайла Васильовича вже за кошти нових інвесторів вдалося облаштувати огорожі у центрі села біля пам’ятника та клубу, встелити тротуарною плиткою доріжку в дитсадку та біля сільської ради, відремонтувати відрізок дороги до Параївки, 34 тисячі гривень інвестори надали на заміну дверей у місцевій церкві тощо. Лише від орендної плати за землю місцева громада отримуватиме від СЕС понад 660 тис.грн в рік.
Від таких інвестицій у захваті не лише місцева громада, а й сусіди, які теж не проти укласти інвестиційні угоди задля розвитку своїх населених пунктів.
Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар