Час реабілітувати жито на ланах Кам’янеччини

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

На полях Кам’янеччини завершуються основні осінньо-польові роботи, озимі культури набираються сил, за чим дбайливо стежать аграрії. До цього процесу долучилися начальник відділу агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів РДА Надія Сузанська, головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Микола Стрельбіцький та аудитор з насінництва ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» Микола Диянчук, які здійснили робочий виїзд у сільськогосподарські підприємства району.

Цього разу спеціалісти побували в ТОВ «Макс Фарм» с. Гринчук. Дане підприємство завжди працює на високий результат, до того ж не боїться впроваджувати нові технології у вирощуванні сільськогосподарських культур, активно співпрацює з компанією «КВС-УКРАЇНА», що займається виведенням нових сортів та гібридів, їх реалізацією із залученням до своєї діяльності агрофірм задля виробництва високоякісного насіннєвого матеріалу.

На взаємовигідних умовах вже другий рік поспіль «Макс Фарм» здійснює вирощування гібридного насіння озимого жита.

  • Компанія надає батьківські компоненти для сівби, а ми на своїх площах здійснюючи увесь необхідний комплекс агротехнічних робіт вирощуємо для неї насіння, – пояснює механізм співпраці агроном «Макс Фарм» Андрій Рогожа.

Цієї осені в ТОВ «Макс Фарм» посіяно насінділянку озимого жита КВС Вінетто площею 111 га. Окрім цього, 150 гектарів гібриду Бразетто закладено в ТОВ «Гарант», що також за подібним принципом працює з ТОВ «КВС-Україна».

Зі слів Надії Сузанської в районі не знайти підприємства, де б культивувалися товарові посіви «чорного хлібу», в свій час його успішно потіснила озима пшениця. Озиме жито втратило популярність на аграрному ринку через свою нерентабельність. Експерти стверджують, що позиції жита підкошені несправедливо і сьогодні, в умовах світової продовольчої кризи, його буде реабілітовано. Така тенденція вже намітилася останніми роками. Нині закупівельні ціни на жито істотно перевищують вартість пшениці, і це при тому, що потенційна родючість цієї культури є досить високою.

І поки хлібороби в очікуванні житнього буму, селекціонери працюють над створенням генотипів з покращеною продуктивністю та якістю зерна.

  • В наш час озиме жито представлено сортами та гібридами. Ми розмножуємо гібридне жито. В результаті схрещування спеціально підібраних вихідних батьківських форм отримуємо покращене потомство. В науці цей процес відомий як ефект гетерозису, що дає гібридам вагомі переваги над звичайною популяцією. Зокрема, збільшує його врожайність (мінімум на 20%), а вищий коефіцієнт кущення дозволяє зменшити норму висіву більш як вдвічі – до 2 млн. схожих зернин на гектар та отримати 550-650 продуктивних стебел на 1 м2і, відповідно, врожайність на рівні 70 ц/га та більше. Зрозуміло, що таке насіння дорожче, та в кінцевому результаті аграрії збирають високі врожаї, тому заробляють в рази більше, – пояснюють менеджер з виробництва насіння зернових культур компанії «КВС-УКРАЇНА» Юрій Акуленко та її профільний фахівець Олександр Ліра. – До того ж культура є гарним кормом для свиней та ВРХ, й тваринники розширюють свої житні лани, аби мати силос та зелений корм.

Спеціалісти приєдналися до робочої групи району й спільно оглянули поле. На професійний погляд Миколи Стрельбіцького, сходи рівномірні та оптимальні на цей період, витримана глибина заробки насіння, коренева система добре сформована й стеблування відбувається згідно очікуваних прогнозів. В зв’язку з посушливою погодою після посіву поле каткували для кращого контакту насіння із ґрунтом та залишками вологи у ньому, що покращило проростання жита, допомогло сформувати дружні сходи.

  • Завдяки внесенню ґрунтового гербіциду посіви знаходяться в чистому стані. Ураження шкідниками не виявлено. Примітно, що в обробітку таке жито невибагливе, навпаки, його великий плюс в тому, що може рости на бідних ґрунтах, навіть піщаних. Його висока холодостійкість підвищує надійність врожаю, – підтримує перспективність культури Андрій Рогожа.

Але низька інформованість про переваги сучасних гібридів озимого жита стримує розширення товарних площ цієї культури.

Традиційне для нас жито в теперішній день набуло слави швидше хліба для багатих. Чи повернеться він на своє почесне місце на столі українців – слово за хліборобами.

 

Юлія ЛІЧКЕВИЧ,

 Микола СТРЕЛЬБІЦЬКИЙ головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

 

 

 

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар