У Кам’янець-Подільському районі сільгосппідприємства недоплачують селянам за оренду паїв

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Одним із важливих факторів поліпшення добробуту сільського населення є удосконалення орендних відносин між орендодавцями та орендарями, адже переважна кількість землі, що перебуває в користуванні сільськогосподарських підприємств, є власністю фізичних осіб, яку вони отримали в процесі паювання. За користування орендованою землею підприємства кожному орендодавцеві сплачує орендну плату. Але не менш важливим є те, що з виплаченої (нарахованої) орендної плати підприємство-орендар утримує та сплачує податок до бюджету. Тобто наповнення районного бюджету та бюджетів об’єднаних територіальних громад, за рахунок яких фінансується бюджетна сфера, в значній мірі залежить від обсягів таких надходжень.

2018 року загальна площа орендованих земельних часток (паїв) у Кам’янець-Подільському районі становила 52,3 тис.га, в тому числі по ОТГ – 32,9 тис.га та по району – 19,4 тис.га. Між власниками земельних паїв та 63-ма агропідприємствами укладено 24,9 тисячі договорів оренди земельних паїв (ОТГ – 15,2 та район – 9,7 тис.шт.).

Середній розмір земельної частки (паю) на Кам’янеччині становить 2,1 га.

Середньозважена вартість земельної частки (паю) за державним актом, з врахуванням проведених індексацій, в середньому по району становить 69,8 тис.грн.

У нашому краї нарахування орендної плати за 1 га в середньому складає 3 тис.грн., тож на один пай припадає в середньому 6,3 тис.грн.

Середній відсоток нарахування орендної плати за 2018 рік у цілому по району становить 8,8%. При цьому, якщо 64% підприємств (площа 33351 га) нарахували і виплатили орендну плату в розмірі 8% і більше, то решта 36% підприємств виплатили орендну плату у розмірі меншому 8%, а саме: до 4% від нормативно-грошової оцінки паю виплачували на площі 1035 га або 2% орендованих площ, 4-6% – 5562 га або 11%, 6-8% -12344 га орендованих земельних паїв.

Слід відмітити, що понад 9% від грошової оцінки землі виплатили такі агроформування: ТОВ «Енселко Агро», ФГ «Колос Агро», СТОВ «Гарант», ППФ «Деметра 2010», ФГ «Велес Агро», ТОВ «Агросолюшнс», ТОВ «Промінь Галичина», ТОВ ФГ «Україна», ТОВ «Оранта», ФГ «Сливка», а також філії «Кам’янець-Подільська» та «Мрія» ТОВ СП «НІБУЛОН».

Чому ж тоді решта орендарів вважають, що власнику земельного паю можна недоплатити, і такою ціною отримати більший дохід у власну кишеню?

Переважна кількість власників земельних паїв проживає в сільській місцевості, чимало з них пенсійного віку і отримання доходу від паю в натуральному або грошовому виразі – чи не єдине джерело для підтримки власного підсобного господарства. Через низький відсоток робочих місць у сільській місцевості саме підсобне господарство годує селянина. І не тільки його, адже міське населення в значній мірі споживає рослинну та тваринну продукцію, вирощену сільськими родинами.

Всього торік за користування земельними частками (паями) агроформування виплатили 172 млн грн (ОТГ – 108,6, район – 63,4 млн грн). При цьому сплачено податку з доходів фізичних осіб у сумі 31 млн грн (ОТГ – 19,6, район – 11,4 млн грн).

Проте до бюджетів ОТГ та районного бюджету зараховується лише 60% від сплачених сум, тому 2018 року фактично надійшло до бюджетів ОТГ 11,8 млн грн, до районного бюджету – 6,8 млн грн.

У структурі доходів районного бюджету надходження податку з доходів від здачі в оренду земельних часток (паїв) становлять 21% від загальної суми, що є вагомим джерелом наповнення бюджету. За рахунок бюджетних коштів не тільки виплачується заробітна плата та проводяться розрахунки за спожиті енергоносії, але і значна частина коштів направляється на покращення матеріально-технічного забезпечення бюджетних установ, благоустрій територій, капітальні та поточні ремонти будівель, заходи з енергозбереження, що в цілому покращує умови та рівень обслуговування населення.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар