Овочево-фруктова арифметика

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

– Ціни на овочі й фрукти – явище сезонне. Зі збільшенням продукту на ринку ажіотаж на нього трохи спадає, а відповідно – вартість знижується, – розповідає продавчиня овочів на кам’янецькому ринку. – Відбувається це, в першу чергу, за рахунок зростання пропозицій ранніх плодів з місцевих тепличних господарств. Інша ситуація з овочами й фруктами з минулорічного сезону. Їхні запаси у людей вичерпуються, а свіжого врожаю ще немає. Тому, наприклад, за кілограм торішніх моркви чи буряка просять щонайменше 9-10 грн. Така ж ситуація і з яблуками. Сьогодні на ринку залишилися переважно яблука імпортного виробництва. За польський фрукт, яскравий і натертий харчовим воском, продавець просить 16-18 грн./кг. А за домашні яблука, хоч і не дуже привабливі ззовні, – принаймні 8-10 грн./кг. Та незважаючи на підвищення тарифів, стрибок валюти, подорожчання продуктів, все ж попит на овочі й фрукти стабільний.

Арифметика зрозуміла. Ми ж пройшлися рядами нашого ринку й з’ясували, в скільки в середньому, за станом на 9 травня, обійдеться овочево-фруктовий кошик. Отож, імпортні помідори для весняних салатів вартують від 48 до 60 грн./кг. Ціна залежить від країни-імпортера та об’єму овоча. Огірки продають уже тепличні, кажуть, що з Тернопільщини. На них, в залежності від розміру, стоїть цінник 20, 24-25 грн./кг. Кілограм херсонського кабачка коштує 30-35 грн. Цвітна капуста вартує 60 грн./кг., рання – 18 грн./кг, капуста з минулого сезону – 15 грн./кг. Є вже на прилавках й перша молода картопелька. Так, за дрібненьку продавці просять 30-35 грн./кг., за трохи більшу – 45 грн./кг., а за торішню бульбу – 4-10 грн./кг. Редиска обійдеться в 10-15 грн./кг., трішки масивніша вже коштуватиме цілих 18 грн./кг. Шампіньйони на базарі продають у середньому за 33 грн./кг, цибулю з минулого сезону – по 10 грн./кг., а болгарський перець – за 80-90 грн./кг.

На екзотичні фрукти, як стверджують торговці, ціна більш-менш стабільна: банани – 37, лимони – 75, апельсини – 35-48 грн./кг. Зелень петрушки, цибулі чи кропу продають по 2 грн. за пучок.

Зачервонілася на базарних прилавках і перша полуничка, що дозволяє стверджувати – сезон ягід відкрито! Проте й ціна за неї, як для справжнісінького гурмана – 120-150 грн./кг., а за 0,5 літра ягоди – 30 грн. Продавці ласощів небагатослівні, але кажуть, що збирають її в теплицях Тернопільської області. Експерти ж стверджують, що на ринку попит на ці ягоди досить невисокий саме через її високу вартість. До слова, українську полуницю нині продають по ціні імпортних ягід з Туреччини та Греції.

…Наприкінці квітня Україну добряче «поморозило». В зв’язку з цим експерти прогнозують втрату врожаю деяких культур до 30%. Тож зовсім скоро стане зрозуміло, в скільки «влетить» поласувати кілограмом вишні, черешні чи персика й абрикоса.

Ольга ОЛІЙНИК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар