Чи подорожчає хліб?

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Схвильований голос на другому кінці слухавки настійливо допитувався, чи то правда, що найближчим часом ціни на хліб різко підскочать. І свою схвильованість та розгубленість чоловік пояснював тим, що особисто сам чув з теленовин, що перші сумні зміни відчують на собі жителі Києва. А після цього підвищення цін розпочнеться в регіонах, у тому числі і на Кам’янеччині.

За роз’ясненням (що і до чого) редакція «Краю Кам’янецького» звернулась до начальника управління економіки РДА Ольги Чіпізубової.

– Найближчим часом підвищення цін на хлібобулочні вироби не очікується, – зазначила вона. – За словами Прем’єр-міністра Миколи Азарова, для цього немає ніяких підстав, адже в Україні цього року, як і торік, зібрано рекордні врожаї зернових, у тому числі й пшениці. Хмельницька область з цього показника займає одне з провідних місць в Україні.

Як пояснила Ольга Миколаївна, ціни на хліб перебувають на суворому урядовому контролі. Аграрний фонд реалізовує близько 40 тисяч тонн борошна для потреб пекарень країни.

За детальнішою інформацією вона порадила звернутися до начальника управління агропромислового розвитку РДА Ігоря Гая.

– Чутки про подорожчання ціни на хліб дещо перебільшені. Офіційно про їх підвищення ніхто не повідомляв, – каже Ігор Віталійович. – Розпорядженням Кабінету Міністрів було укладено форвардні договори щодо закупівлі зерна третього класу по ціні 1800 гривень за тонну. Вона не перевищує торішньої ціни на зерно, яке переробляється на борошно для випікання хліба. Отож, говорити про підвищення ціни на хлібобулочні вироби, для випікання яких створено надійний резерв зерна та борошна, не доводиться. І якщо навіть виникне така ситуація, пов’язана із зростанням мінімальної зарплати та підвищенням цін на енергоносії, подорожчання буде мінімальним.

А яка думка з цього приводу товаровиробників, які безпосередньо причетні до випікання хліба? Коментар від генерального директора ТОВ «Український кристал» Володимира Юр’єва та голови правління ЗАТ «Кам’янець-Подільський хлібокомбінат» Наталії Лящук ми, на жаль, так і не почули. Як і від підприємців району, які випікають найнеобхідніший товар для народу.

Борис УРОДА

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар