На Кам’янеччині робітничі професії у топі затребуваних

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Проблеми сучасного економічного розвитку країни постійно змушують українців шукати високооплачувану роботу, залучаючи всі можливі джерела пошуку – від оповіщень-листівок на звичайнісіньких стовпах чи у під’їздах багатоповерхівок до оголошень у місцевій пресі та центрах зайнятості. Проте дедалі частіше безробітні «розшукують» актуальні вакансії в мережі Інтернет.

Ми дослідили найбільш затребувані професії у Кам’янці-Подільському і в районі. Для цього з відповідним запитом звернулися у міський та районний центри зайнятості, проаналізували оголошення в місцевій пресі та зібрали рейтинги затребуваних професій в Україні, країнах СНД та за кордоном. А також склали перелік чудернацьких, на перший погляд, професій майбутнього. Отож…

Майстер-універсал чи звичайний?

Ні для кого не секрет, що в останні роки на ринку праці спостерігається гострий дефіцит фахівців робітничих професій. Працедавці приймають таких спеціалістів з відкритими обіймами навіть без досвіду роботи. Хоча все частіше оголошення в місцевій пресі рясніють текстівками: «Потрібні на роботу висококваліфіковані будівельники» або «Потрібен на роботу перукар майстер-універсал» чи «кваліфікована швачка» тощо. Тобто роботодавці вже під час «полювання» на свого потенційного працівника одразу розставляють крапки над «і», попереджаючи, що їм потрібні саме професіонали та кваліфіковані фахівці, а не новачки. І в цьому теж полягає неабияка проблема. Бо молодим фахівцям після отримання вищої освіти також десь потрібно застосовувати свої знання.

Так, за даними міського та районного центрів зайнятості сьогодні роботодавець Кам’янеччини найбільше потребує спеціалістів традиційних професійних сфер: виробництво (різнороби, вантажники, інженери, механіки, фразерувальники), торгівля (менеджер зі збуту, продавці-консультанти, торговий представник, касир, представник кол-центру, мерчендайзер, керівник магазину), продажі (менеджери з продажів, продавець з непродовольчих товарів, торгові представники), адміністративний персонал (кур’єри, бухгалтери, водії автотранспортних засобів, секретарі, економісти з матеріально-технічного забезпечення, начальники складського господарства, інспектор кредитний).

Якщо ви шукаєте роботу в готельно-ресторанному бізнесі, то зважте, що в більшості випадків підприємці Кам’янеччини запрошують на роботу кухарів, барменів, комірників, офіціантів, мийників посуду, пекарів, шеф-кухарів, адміністраторів, формувальників тіста, покоївок.

Резюмуючи інформацію центрів зайнятості та оголошень зі шпальт місцевої преси, рейтинг актуальних професій Кам’янця-Подільського очолюють робітничі. Роботодавці все частіше шукають працьовитих електрогазозварників, монтажників, слюсарів, електромонтерів, арматурників, теслярів, мулярів, трактористів, швачок тощо. Їхня заробітна плата при цьому складає 3200-4500 гривень на місяць.

У Кам’янці рулять стоматологи

Оскільки реформа медицини сьогодні на слуху чи не в кожного третього українця, ми вирішили з’ясувати, які ж фахівці-медики є найбільш затребуваними в нашому місті.

Варто сказати, що актуальність спеціалістів цієї галузі в 2017 році залишається на високому рівні, незважаючи на низьку оплату праці в державних лікустановах. Адже всі хочуть бути здоровими й добре виглядати, та й нові технології й системи діагностики для виявлення та лікування захворювань стають все доступнішими.

Наразі рейтинг затребуваних професій у медицині виглядає так: на першій сходинці – стоматолог (в більшості, приватний), сходинками нижче – терапевт, педіатр, гінеколог, невролог, хірург, уролог, ендокринолог, психіатр, дерматолог.

Професії, за якими найлегше знайти роботу в Україні

Авторитетний сайт пошуку роботи №1 в Україні Work.ua нещодавно виклав свій рейтинг професій, за якими найлегше знайти роботу в Україні. Отож, як інформує директор з розвитку пошукового сайту Сергій Марченко, за 2,5 року кількість вакансій «оператор АЗС» на Work.ua зросла на 192%. Він додав, що статистика вираховувалась шляхом аналізу зростання кількості вакансій певної професії на сайті у відсотках в період з 2015 року по 25 червня 2017.

Пан Марченко повідомив, що загалом у ТОП-10 найзатребуваніших професій серед працедавців увійшли вантажник, асистент стоматолога, адміністратор студії засмаги, різноробочий, пакувальник, водій навантажувача, піцайоло, покоївка та посудомийка.

Сергій Марченко також зазначає, що загальне зростання кількості вакансій в Україні достатньо вагоме. За останні 2 роки число актуальних вакансій на Work.ua зросло вдвічі – з 50 тисяч пропозицій до майже 100 тисяч.

«Робота в Україні є. Інша справа, що вона оплачується не так високо, як хотілося б. Але зараз працедавці пропонують роботу в середньому на 20% більше, ніж минулого року. Якщо попит на працівників зберігатиметься і далі, то очевидно, що роботодавці змушені будуть підвищувати зарплати», – зауважив Сергій Марченко (https://www.work.ua/news/ukraine/769/).

Щодо того, кого і в яких саме сферах шукають, директор з розвитку Work.ua зазначив, що найбільше зацікавлені в працівниках у таких галузях, як будівництво та архітектура, робочі спеціальності, виробництво, транспорт, автобізнес. «На нашому порталі у цих категоріях зростання кількості вакансій було понад 60% відносно минулого року, тоді як в інших — 29%» -підсумував пан Марченко.

До слова, свіжі результати опитування згадуваного нами пошукового сайту свідчать, що лише 3% роботодавців вважають, що диплом престижного вузу є визначальним фактором при підборі співробітника. Більше половини (51%) не вважають престижну освіту основним критерієм, а 46% взагалі не звертають на це уваги. І лише 3% роботодавців назвали престижність ВНЗ визначальним фактором при підборі нового співробітника.

А от за версією найбільшого в Україні освітнього порталу ZNOUA список найбільш популярних та затребуваних професій на ринку праці України виглядає таким чином: програмісти, інженери та архітектори, дизайнери, менеджери готельно-туристичного господарства, бухгалтери та аудитори, юристи, менеджери з персоналу, маркетологи, менеджери організаційної діяльності, журналісти, технологи харчового виробництва.

Затребувані спеціальності в країнах СНД і зарубіжжя

На світовому ринку зайнятості справи дещо інші. Ринок на місці не стоїть. Ні для кого не секрет, що такі професії, як юрист та економіст, нині потроху втрачають свою актуальність. Хоча ще в недалекому минулому вони були на піку затребуваності. На зміну їм з’являються нові вакансії із загадковими найменуваннями – «SMM-менеджер» або «лайф-коуч». Варто додати, що список затребуваних професій щорічно оновлюється. Тому тим, хто бажає змінити вид діяльності, варто враховувати не тільки попит на певну професію, але й перспективи галузі, можливість кар’єрного росту й рівень зарплат. Встежити за мінливими тенденціями непросто. Тому сайт «2017-Рік» (http://2017pik.pp.ua/) склав свій рейтинг найбільш затребуваних професій найближчого майбутнього за даними кадрових порталів країн СНД і зарубіжжя. Отож, затребуваними спеціальностями в країнах СНД є IT-фахівець (зарплата початківця веб-розробника у великих містах СНД становить 500-600 доларів, більш досвідченого – від 1000). «Срібло» ділять NET і Java-програмісти. Перша спеціальність більш популярна в Росії та Україні, а друга – за кордоном. Трійку лідерів замикають Mobile і C++-програмісти. Залежно від кваліфікації дохід спеціаліста в цій сфері становить від 500 до 3500 доларів. Можливість віддаленої роботи – одне з основних переваг IT-сфери. Четверте місце посідає професія лікаря (найбільш високооплачуваними лікарями є стоматологи). Далі йдуть інженер, фінансист (серед фахівців цієї сфери найлегше знайти роботу бухгалтерам і банківським працівникам). агроспеціаліст (найбільш затребуваними є фахівці з продажу сільськогосподарської продукції та техніки, деревообробки, агрономії і ветеринарії), менеджер з продажу, маркетолог, менеджер з реклами, адміністративний персонал (оператори кол-центрів, офіс-менеджери, секретарі – такі співробітники потрібні скрізь і завжди), фахівці з логістики; менеджер з персоналу.

У західних країнах уже давно успішно розвивається туризм. Ця галузь стрімко розвивається, адже чи не кожен американець і європеєць може дозволити собі відпустку за кордоном. При цьому справа не обходиться без менеджера з туризму, екскурсоводів, готельних працівників, обслуговуючого персоналу. Заможні потребують послуг гувернанток, косметологів, масажистів, репетиторів. Така робота щедро оплачується працедавцями.

«Професії майбутнього» як альтернатива

Дуже відважній і далекоглядній молоді під час вибору майбутнього фаху експерти одноголосно радять звернути увагу на професії майбутнього. Ці напрямки на ринку праці з’явилися відносно нещодавно, проте обіцяють бути затребуваними уже через 5-10 років. Базову освіту в таких сферах можна отримати вже зараз.

Отож, понишпоривши просторами всесвітнього павутиння, ми надибали такі професії майбутнього:

IT-генетик – професія на стику комп’ютерних технологій та біології. Робота цього співробітника полягає в програмуванні геному для лікування спадкових хвороб.

Урбаніст-еколог буде займатися створенням і підтримкою нормального стану навколишнього середовища у великих містах.

Молекулярний дієтолог– спеціаліст зі створення індивідуального раціону з урахуванням молекулярного складу харчових продуктів і особливостей організму кожного клієнта.

Менеджер краудфандингових платформ буде організовувати діяльність сайтів з колективного фінансування тих чи інших проектів, а також оцінювати прибутковість цих ініціатив.

Геронтолог-консультант— експерт зі здорової старості. Його професійні обов’язки – розробка оптимальних схем харчування, фізичних навантажень і способу життя для літніх людей.

Хтозна, можливо, ці спеціальності, як колись юристи і економісти, приживуться і для когось таки стануть справою всього життя. Прибутковою справою!

Ольга ОЛІЙНИК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар