Кулясті дерева, натуральна «Віагра», автоматика поля – не з наукових журналів, а з мультифункціональної ферми Леонтія Гасюка

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Минулий наш візит на поля закінчився цікавим знайомством з приватним підприємством «Глорія Дей». Є такі сільськогосподарські формування, котрі своїми незначними масштабами поступаються на фоні акул аграрного бізнесу. Їх не так чути й видно в телеефірах та публікаціях. Проте вони не тільки витримують жорстку ринкову конкуренцію, а й займають свою нішу в народному господарстві та навіть виділяються в ньому. Їм не під силу взяти гектарами і тоннажами, тому вдаються до експериментів.

А як вам такий досвід? На території площею трохи більше 100 га об’єднати поля зернових культур, розсадник екзотичних дерев та кущів, а ще вирощування гарбузів і їх переробку на додаток. Так у свій час ризикнув керівник ПП «Глорія Дей» Леонтій ГАСЮК, що й стало його власним секретом успіху.

Озеленювач українських міст

Клен кулястий (червонолистий, бриліантоволистий, зеленолистий, золотолистий), шовковиця плакуча, акація куляста, алича червонолиста, береза повисла, туї, самшити – про ці дерева Леонтій Гасюк може розповідати годинами. Нині його декоративна плантація розміром понад 7 га налічує більше 30 видів порід, а це тисячі саджанців. Ми якраз застали процес викопування гліду рожевоквіткового, партію якого готували на відправку комунальному підприємству на Харківщину.

  • Це дерево до вподоби багатьом замовникам через свій унікальний колір цвіту. Щоб він набув товарної значимості, його потрібно ростити років 5-7, – зауважує працівник Іван Зубчик та підкопує саджанець, котрий далі йде на зволоження коріння та запаковування.

Виділяти найбільш ходові породи Лонтій Гасюк не береться, зазначаючи, що всі користуються попитом. Навіть якщо відбуваються ринкові коливання, фермер не відкидає менш затребувані, а підтримує видовість асортименту, що, звісно, стимулює покупця. Дерева ПП «Глорія Дей» розходяться по всій країні, а деякі міста стали його постійними клієнтами.

  • Населені пункти замовляють нашу продукцію для озеленення своєї території, створення алей, паркових зон, місць відпочинку. Партія на продаж може досягати до 300 саджанців, – розповідає Леонтій Гасюк. – Делегація з Черкас особисто приїжджала на підприємство для налагодження партнерства. Вони ще навесні оплачують рахунки за товар, щоб восени його отримати першочергово. Тісні стосунки налагодилися з Харківською областю, де буяють алеї з наших дерев. Іншу частину прихильників підприємства складають організації та приватні домоволодіння з метою влаштування ландшафтного дизайну прибудинкової території. На Новий рік люди купують ялинки. Їм зручніше приїхати до нас і на власні очі обрати вічнозелену красуню до свята. Ми її обрізаємо та корегуємо відповідно до побажань замовника. Відтак покупець везе додому новорічний символ, про який він мріяв. Це, звісно, надає нам перевагу над стихійними ринками, – додає Леонтій Семенович.

Озеленення навколо адмінприміщення Колибаївської ОТГ – теж справа рук пана Леонтія. Також його дерева прикрашають Гуменецьку громаду, в Кам’янці-Подільському їх можна побачити вздовж вулиці Князів Коріатовичів, на території районного фінансового управління, навколо житлових будинків тощо.

І про достаток на столі дбає

У весняний сонячний день фермер однією ногою в розсаднику, іншою прямує в поле. Половину посівних площ зайняли озима пшениця (30 га) та ріпак (20 га), частину в своє розпорядження вже отримав ярий ячмінь (10 га). Решту землі тут збираються віддати під сою (50 га). Якраз момент перевірити підготовку грунту до сівби, бо ж час пролетить і не оглянешся.

Він вмикає телефон, кілька дотиків – і все, що відбувається на ниві, бачимо немовби з висоти пташиного польоту.

  • Польові роботи здійснюємо за допомогою супутникової GPS-навігації. Це зручно не лише для мене як керівника, а й для робітників. Програма допомагає контролювати процеси, вона чітко зафіксує, в якому місці закінчилася культивація, та направить механізатора для продовження робіт у кінцеву точку, що сприяє ефективності та продуктивності виробництва, – очільник ПП демонструє нам сучасну електроніку.

А ще він вивчає нанотехнологічний спосіб, як при правильному підході до обробітку культур заощадити 5 тис.грн з 1 гектара посівів. Як він діятиме на практиці, Леонтій Семенович пообіцяв обов’язково нам показати.

Чоловіки оцінять, жінки запам’ятають

Леонтій Гасюк не з тих, хто стоїть на місці та задовольняється тим, що є. Така допитливість звела фермера ще з однією справою його життя.

  • Якось ми придбали маслопрес, щоб робити для поросят багатий на білок макух із соєвих бобів, – згадує Леонтій Гасюк. – Тоді ж спробували давити гарбузове насіння. Вийшло. Від свого гарного друга лікаря Бориса Цвігуна я дізнався про цілющі властивості гарбузової олії, багато прочитав літератури й було вирішено поставити її виробництво на промислову основу.

Так ПП «Глорія Дей» обзавелося ще й гарбузовим полем. Тут віддають перевагу розведенню двох сортів жовтогарячої культури – української та австрійської маслянистої. Остання менше плодоносить, проте рівень її маслянистості на 20% вищий. Щоб отримати 1 літр гарбузової олії потрібно переробити аж 4-5 кг зернят.

Якість, натуральність та корисність свого продукту Леонтій Гасюк гарантує, посилаючись на результати дослідження Хмельницької лабораторії «Еталон», яка провела аналіз олії з гарбузового насіння (відповідний акт є в господарстві), та власний довід вживання продукту.

  • Якось був у санаторії. Після чергового сеансу ванн медсестра виміряла мій тиск і своїм очам не повірила. Зазвичай, після таких процедур він стрибає, а в мене немов завмер на позначці 120/80, – говорить Леонтій Семенович. – По праву цю олію можна назвати панацеєю від хвороб. Лікувальний ефект 200-грамової пляшечки, що коштує 120 грн, рівнозначний аптечці з медикаментами вартістю 500 грн.

Олія чудодійно впливає на відновлення роботи печінки та жовчного міхура, очищає кров від холестерину, допомагає при цукровому діабеті, бореться з псоріазом, виводить паразитів, що сприяє зміцненню імунітету, благочинно діє на перебіг вагітності, лікує простатит тощо. А ще вона вважається гарним афродизіаком та носить статус натуральної «Віагри», повертаючи чоловічу силу.

  • Лікарю, я хвора.
  • Що сталося?
  • – Мені чоловіка мого мало. Накапайте йому гарбузової олії.
  • – І що буде?
  • – Та нехай він теж так захворіє, – Леонтій Гасюк резюмує жартом, в якому лише крапля гумору, а все інше – чиста правда.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар