I лікує, і омолоджує… виноград
Про користь винограду було відомо давно. Цією ягодою в Стародавній Греції з успіхом лікували застудні захворювання і відновлювали занепад сил.
Виноград — рослина, що культивується з давніх часів у різних кліматичних зонах усього світу. Ці смачні ароматні грона дуже корисні для нашого організму. Дедалі нові й нові лікувальні властивості ягід відкривають учені. З’явився навіть напрям у медицині — виноградолікування. Воно є одним із унікальних методів. Учені довели, що не тільки ягоди, а й листя винограду володіє корисними властивостями.
Основною властивістю винограду є те, що він потужний антиоксидант. Тому його рекомендують при лікуванні хронічних захворювань нирок, анемії, артритів, болю в суглобах, для відновлення розладів системи травлення. Ефективно вживати для людей, які страждають хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту (гастрити, геморой, атонії, закрепи), патологіями печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. При захворюваннях легень, таких як бронхіальна астма, туберкульоз, плеврит, при нервовому та фізичному виснаженні організму, подагрі, сечокислому діатезі, захворюваннях верхніх дихальних шляхів, ангіні, так само призначають вживання винограду і виноградного соку.
Свіжі ягоди помічні для поліпшення травлення і кровообігу, нормалізації функцій нервової системи, вони сприяють зниженню рівня холестерину в крові, зменшують можливість утворення каменів у нирках, активізують процеси метаболізму в організмі, сприяють нормальній діяльності ендокринних залоз.
Учені провели дослідження і з’ясували, що виноград може значно знизити ризик виникнення тромбів. Корисною властивістю винограду є здатність зміцнювати стінки найтонших капілярів, знижувати їх проникність, відновлювати опірність, покращувати мікроциркуляцію крові.
Корисні властивості зберігаються і в соку, виготовленому з виноградних ягід. Його рекомендують вживати для нормалізації кислотно-лужного обміну в організмі, поліпшення складу шлункового соку.
Свіжовичавлений сік є сечогінним, потогінним, бактерицидним, проносним і відхаркувальним засобом. Володіє тонізуючою, загальнозміцнювальною діями, сприяє підвищенню м’язового тонусу серцевого м’яза, знижує артеріальний тиск. Застосовують його ще й як заспокійливий, кровоспинний і протизапальний засіб.
Виноград чинить позитивний вплив на пам’ять (три місяці регулярного його вживання дадуть відчутні результати). Це досягається знову ж за рахунок незамінних антиоксидантів. Студентам під час сесії і всім, хто активно вивчає іноземні мови, показано вживати в їжу виноград. Коротше, він необхідний усім, хто веде активну розумову і фізичну діяльність. Професійні спортсмени вводять його до свого щоденного раціону, щоб підвищити витривалість організму і працездатність.
Ці ягоди корисні для жіночого здоров’я, їх радять уживати з метою профілактики раку молочних залоз. Рослинні пігменти і проантоціаніди, що є у винограді, мають антиканцерогенні властивості.
Виноград здатний знизити до мінімуму шкідливий вплив сонячних променів. Високий уміст цинку має сприятливий уплив на шкіру, волосся і нігті.
Виноград — один з обов’язкових продуктів дієти при подагрі на ногах. Уживання цих смачних плодів сприяє виведенню з організму зайвих солей.
Багато вагітних побоюються вживати в їжу виноград. І дарма. Найкращі для них червоні сорти. Велика кількість мікроелементів, особливо заліза, дуже корисна для майбутніх мам. Неоціненна користь темного винограду для крові. Він піднімає рівень гемоглобіну, який дуже важливий у період вагітності.
Який виноград корисніший: червоний чи білий? Щоб зміцнити серце і з метою профілактики хвороб нирок, фахівці рекомендують вживати червоний виноград. А ось привести в норму роботу жовчного міхура і прибрати набряки вам допоможе білий виноград, який має сечогінну і жовчогінну дії.
У червоному винограді міститься більше антиоксидантів, ніж у білому. Однак червоний сорт вважається більш алергенним, аніж білий.
Останній не містить антоціани, що, відповідно, зменшує корисні властивості продукту. Бо ж вони уповільнюють старіння мозку, мають протизапальну дію, а також запобігають розвитку раку. Проте білі сорти мають у достатній кількості фенольні сполуки, які стимулюють роботу надниркових залоз, а також допомагають при запаленні і розладі кишечника. У її складі є унікальне поєднання особливих з’єднань флавоніду і поліфенолу, що надає позитивний ефект на весь організм у цілому. До того ж недавні дослідження показали, що саме витяжка зі шкірки білого винограду ефективно допомагає у лікуванні раку молочної залози.
Кісточки винограду багаті на вітаміни А, Е, К і природні олії, що сприяють зміцненню клітин і омолодженню організму. Тому дієтологи радять їсти ягоди з кісточками і зі шкіркою. Остання, до речі, сприяє очищенню кишечника від шлаків.
Багато хто вважає, що від винограду товстішають, але це не так. Насправді це відбувається не від самих ягід, а внаслідок підвищеного апетиту, спричиненого цим фруктом. Якщо вживати виноград у міру, шкоди для фігури не буде. Але зверніть увагу: якщо заїдати виноградом ситну трапезу, розростешся, мов на дріжджах.
Коли ж хочете зміцнити серце та нирки, рекомендую регулярно вживати темні ягоди. А вивести пісок із жовчного міхура і почистити нирки допоможе світлий виноград, що має сечогінні властивості. Калорійність і енергетична цінність і темного, і світлого приблизно однакові.
Виноград знімає втому і нервове напруження. Завдяки вмісту вітамінів і антиоксидантів швидко відновлює сили й енергію, зміцнює імунітет і захищає організм від стресу. Рятує при астмі, покращуючи стан дихальних шляхів і легенів. Але попри все це є деякі застереження. Виноград необхідно вживати людям зі здоровою системою травлення, тому що ця ароматна ягода досить важка для організму.
Пам’ятайте, що перед споживанням ягоди треба обов’язково промити в теплій воді.
Чи є протипоказання щодо винограду? Оскільки він містить легкозасвоювані вуглеводи (глюкоза+фруктоза), що швидко всмоктуються в кров і підвищують рівень інсуліну, тим, у кого слабка підшлункова залоза, є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, а також цукровий діабет або ожиріння, від вживання цих ягід навіть у малих дозах краще утриматися.
Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.