МІСЬКУ ДРУКАРНЮ ТАКИ ЛІКВІДУЮТЬ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Питання комунального підприємства «Кам’янець-Подільська міська друкарня» знову постало перед місцевою владою. На найближчу сесію міської ради виноситься пропозиція про ліквідацію підприємства. Нагадаємо, ще в квітні 2020 року депутати минулого скликання почали процес його ліквідації, але завдяки працівникам друкарні вдалося переконати владу й міських депутатів зачекати із цим рішенням та дати їм випробувальний термін. Люди мали надію, що згадане комунальне підприємство зможе уникнути банкрутства і почне отримувати прибуток. Проте відтягування часу нічого не змінило – міська друкарня, незважаючи на всі зусилля, досі залишається збитковою.

Відповіді на питання: що заважає підприємству стати прибутковим і чому єдиним виходом із ситуації, що склалась, є його ліквідація, була присвячена пресконференція, що відбулася 3 червня. Свою позицію висловив керівник друкарні, призначений міським головою Михайлом Посітком на посаду 9 грудня 2020 року, Віктор Лічкевич. За його словами, основна причина збитковості підприємства полягає в тому, що воно не витримує конкуренції з приватними друкарнями, які зазвичай є ФОПами (тобто платять менше податків), мають краще обладнання, можуть виконувати як кольоровий друк (на старому обладнанні міської друкарні такого друку добитись дуже важко), так і чорно-білий; працівників у приватників теж менше, автоматизація ж – на рівень вища. «Вони можуть собі дозволити брати навіть невеликі замовлення, – зазначив Віктор Лічкевич, – тоді як нашій друкарні це невигідно. Наприклад, з трьох друкарських машин наразі працює тільки одна, 1986-го року випуску, Dominant-725. Продукція, яку вона випускає, потребує ще додаткової ручної праці та й завантажена тільки на 20% від своєї потужності. Інша машина придатна тільки для друку проїзних квитків, а третю не вдалося навіть запустити через брак фахівців і замовлень на такий вид друку».
– Приміщення друкарні занадто велике, – каже директор підприємства. – Це, відповідно, більші комунальні послуги і вища вартість його утримання. Те, що його частина здається в оренду, нічого не вирішує, оскільки плата за неї невисока. Для друкарні від цієї послуги залишається тільки 300 грн в місяць. Завдав удару по підприємству і науково-технічний прогрес – установи і організації повсюдно переходять на електронний документообіг. До прикладу, в 2010 році ми мали в декілька разів більше замовлень, ніж у 2020-му. Малі замовлення не вартують затрачених на них зусиль, а на великі замовлення не пробитися через бюрократичні перепони.

Неабиякі корективи у роботу друкарів вніс і карантин. «Навіть тоді, коли у березні ми працювали, все одно за підсумками місяця виявилися збитковими. Продовжувати існування підприємства в умовах кризи і тим більше його модернізувати немає ніякого сенсу», – зізнався Віктор Лічкевич.

Начальник департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста Майя Гурська зі свого боку висловила надію, що депутати підтримають питання про ліквідацію міської друкарні, адже кожен день зволікання коштуватиме міському бюджету додаткових витрат.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар