Бюджет Кам’янець-Подільського району затягне пасок

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

 Останнє засідання колегії РДА налаштовувало на серйозну розмову, тим паче, що йшлося про прогнозовані показники бюджету на наступний рік. Зрозуміло, що було вже не до пісень.

Отож, районної казни добряче відбуде. Новоспечені ОТГ – Слобідсько-Кульчієвецька, Староушицька, Жванецька – перебирають у свої самостійні бюджети майже половину її фінансового ресурсу. Надходження з податку на доходи фізичних осіб, що є основним джерелом наповнення бюджету, осідатимуть на місцях. В цифрах це означає урізання власних доходів Кам’янеччини з 47 млн грн. цьогоріч до 26 млн грн.

Тож головний заклик під час колегії був адресований ОТГ.

  • Районний бюджет формуватимуть 16 ще необ’єднаних сільських рад та доходи від діяльності ЦНАПУ. Проте на наших плечах залишається позашкільна освіта, бібліотечна система, пільгові перевезення, харчування дітей тощо, – пояснив начальник фінансового управління Олександр Федик. – На своєму горбу ми їх не витягнемо. До прикладу, два роки ми з горем пополам утримували філію районної дитячої музичної школи в Колибаївці, а це півмільйона гривень, яких не знайти, хоч лусни. А дітки вже навчаються і бажають одержати диплом про закінчення. Якщо хочемо зберегти ту чи іншу галузь, то, будьте добрі, делегуйте кошти або ж забезпечуйте самі.

Також Олександр Григорович деталізував ризики, що нависають над бюджетом, виходячи з проекту державного кошторису на 2018 рік. Особливо непокоять плани столиці передати на місця забезпечення пільг на оплату житлово-комунальних послуг, а це 12,5 млн грн. Кричуща ситуація складається в сфері медицини, адже загальна державна медична субвенція не передбачає видатків на надання первинної медичної допомоги, котра в районі потребує 25 млн грн.

– Народні обранці прийняли медичну реформу. Гадаю, що пропоновані зміни у держбюджеті все ж будуть переглянуті, як і інші, адже місцеві скарбниці матимуть величезний дефіцит, – висловив сподівання Олександр Федик.

З фінансовими труднощами зіштовхнеться вторинний рівень медицини. ЦРЛ зі своїми філіями поглинає в рік 50 мільйонів. А за прогнозами, обсяг медичної субвенції на район складе 27 млн грн., крім того, 13 млн грн. на охорону здоров’я передані з бюджетів діючих ОТГ. Відповідно, за підрахунками Олександра Федика, в спеціалізованій медицині утворюється 10-мільйонна дірка, яку району залатати не під силу.

Отже питання оптимізації та скорочення штату стоїть ребром.

  • Буду кожного депутата окремо просити закрити Жванецьке терапевтичне відділення. Це треба було зробити ще 10 років тому, – розсекретив плани районної влади голова РДА Василь Сукач. – Структурні зміни дуже потрібні в Орининській лікарні. Не може такого бути, щоб на 4 лікарів припадало 12 медсестер, як є сьогодні. Зачинити на замок – єдино правильне рішення для Жванецького територіального центру, де на обслуговуванні знаходиться 7 осіб. Людей переведемо в староушицький заклад і зекономимо 2 млн грн. Невідворотність та нагальність цих процесів зрозуміли в освіті та культурі, де переглядають штатні розклади. Інакше ми не виживемо. Оптимізація – перша справа, котра чекає ОТГ. 2018 рік – останній в руслі децентралізації. Через рік такого поняття, як районний бюджет не існуватиме, ні держава, ні ми для вас кошти не шукатимемо. Тож ви повинні збалансувати свої бюджети й вирішити, яку інфраструктуру здатні утримувати власноруч.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар