СОСНОВІ ШИШКИ
У пригорщі зелених шишок сосни вітамінів і мікроелементів більше, ніж у кілограмі імбиру та лимонів разом узятих. А фітонциди просто зашкалюють – саме те, що потрібно для зміцнення імунітету. Проте для деяких людей народні методи лікування ними навіть протипоказані, однак якщо вживати такі ліки помірно і при конкретних симптомах, то кращого засобу годі шукати.
З шишок роблять відвари, виготовляють різноманітні настоянки і навіть варення. Вони підвищують імунітет, покращують кровообіг, зміцнюють судини і рятують від інсульту та інфаркту, нормалізують артеріальний тиск, прискорюють обмін речовин. До того ж усім відомі й фітонцидні властивості сосни. Проти астми, бронхіту і пневмонії це якраз те, що треба.
Наведу лише кілька нескладних і безпечних рецептів. Ідеальні шишки для ліків повинні бути м’які, але не зів’ялі. Вони мають легко різатися ножем, але не кришитися, бути від одного до чотирьох сантиметрів завдовжки. Що стосується того, чи варто їх промивати водою перед використанням, однозначної відповіді немає. З одного боку, вважається, що вживати немитий продукт небезпечно. А з іншого – існує думка, що після миття з плодів зникає частина їхніх корисних властивостей. Єдине, що можна точно порадити, – не збирайте шишки біля автотрас.
Настоянка
Лікувальні властивості настоянки соснових шишок на горілці добре відомі. Її зазвичай застосовують у разі бронхіту, захворювань на грип і застуду, для очищення судин і покращення пам’яті. Також вона незамінна при захворюваннях шлунку. Щоб приготувати цілющу рідину, необхідно дрібно нарізати зелені пагони, затим у скляному посуді залити їх чистою горілкою в пропорції один до 10. Суміш настоюють, періодично збовтуючи, три тижні в темному прохолодному місці. Приймають два-три рази на день по одній столовій ложці до їди. Звісно, дітям і вагітним таку настоянку не порадиш. У такому разі зверніть увагу на наступний рецепт.
«Сосновий мед»
Кілограм молоденьких зелених шишок перекрутити на м’ясорубці. Далі нам знадобиться півкілограма рідкого квіткового чи гречаного меду. Суміш у зручній скляній тарі заливаємо медом і настоюємо у темному місці впродовж трьох місяців.
Є й інший рецепт: промиті шишки ріжуть, заливають медом у співвідношенні один до одного. Цей мед можна вживати вже через два тижні, а зберігати його краще у холодильнику чи погребі. Вживають як при застуді, так і для зміцнення імунітету. Так, у разі застуди приймаємо «сосновий мед» по три-чотири столові ложки на день, дітям 3-4 чайні ложки аж до повного одужання. З цим «медом» узимку можна проводити будь-які маніпуляції – аж до додавання його в горілку.
А ось ще один рецепт «Соснового меду», який колись робили наші бабусі. Для меду потрібно кілограм зелених шишок, кілограм цукру, півлітра води, сік одного лимона чи айви. Шишки треба промити від хвої, залити водою і залишити для настоювання. Туди ж додають цукор, варять 10 хвилин і залишають на 8 годин. Так треба зробити ще 2 рази. Перед тим як закінчити варити, в мед додають сік лимона чи айви. Все розливають в стерилізовані банки і закручують.
Шишки, пересипані цукром
Кожну шишку розрізаємо на чотири частини, закладаємо в трьохлітрову банку і засипаємо цукром. Затим виносимо в погріб і взимку при кашлі, застуді додаємо столову ложку до чаю. Хвороба сама відступає.
P.S.: Перед тим, як скористатися народними рецептами, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.