АЙВА СПРИЯТЛИВО ВПЛИВАЄ НА ЗІР, ДОПОМАГАЄ ВІД КАШЛЮ ТА АНЕМІЇ
З давніх-давен айву вважали особливою лікарською рослиною і використовували відвар плодів для лікування захворювань шлунка і кишківника. В’яжучі речовини у складі айви допомагають у випадках проносу та блювоти. Якщо слизові шлунково-кишкового тракту запалені, пектин обволікає тканини та прискорює їх загоєння.
Слизовий відвар насіння айви має кровоспинні властивості, тому його застосовували за маткових кровотеч і для зупинки кровохаркання.
Антисептичні властивості айви допомагають у лікуванні тріщин, запальних захворювань горла та шкіри.
Флавоноїди та фітопоживні речовини, що є у плодах айви, успішно борються з вільними радикалами, які спричиняють захворювання очей та руйнують їхню сітківку. Айва також допомагає за «нічної сліпоти», що часто виникає у літніх людей. Регулярно вживаючи цей фрукт, можна знизити ризик виникнення розладу зору.
Вміст заліза в айві вищий, ніж у більшості фруктів, проте слід пам’ятати, що цей мікроелемент із рослинної їжі засвоюється у мінімальній кількості.
У сирих плодах насіннєву коробочку слід вирізати. Амігдалін у насінні надає айві запаху гіркого мигдалю і небезпечний для здоров’я. За недостатнього очищення пуху з поверхні плода виникає подразнення голосових зв’язок і гортані, що призводить до кашлю.
Завдяки високому вмісту заліза у складі айви фрукт корисний людям з недокрів’ям як додатковий засіб у лікуванні залізодефіцитної анемії.
Сирою айву їдять рідко, її кислий і терпкий смак мало кому подобається. А ось аромат збагатить смак чаю, якщо покласти туди кілька свіжих скибочок. Варіння робить кісточки безпечними. Шкірку зрізають повністю або хоча б знімають пушок.
З айви можна робити джеми, желе, мармелад та пудинги. Різні країни використовують айву по-різному, часто як ароматизатор. В Іспанії айву додають у макарони і подають як гарнір із сиром. У Марокко фрукти айви додають у м’ясні супи або висушують на сонці до стану сухофрукта та їдять, посипаючи корицею. Айва смачна не лише у солодких стравах – вона надає пікантного аромату м’ясу та овочам, кислим соусам.
ПРОПОНУЄМО ВАМ КІЛЬКА РЕЦЕПТІВ
М’ясо з айвою у горщиках
300 г айви, 500 г свинини (яловичини або птиці), 1 цибулина, 30 мл олії, сіль, чорний перець.
Айву помити, очистити пушок зі шкірки, нарізати на часточки, вирізати насіннєву коробку. На пательні розігріти олію і викласти часточки айви. Обсмажувати на сильному вогні, щоб зверху утворилася скоринка. Щоб плоди не пускали сік і не тушкувалися, обсмажувати її частинами. Усередині шматочки залишаються сирими – їх треба посолити та поперчити.
Тим часом м’ясо поділити на шматки і швидко обсмажити в олії, що залишилася від айви. До готовності не доводити, після утворення скоринки перекласти в порційні горщики, додати цибулю, нарізану півкільцями, посолити і поперчити. Злегка залити водою та накрити кришкою.
Запікати в духовці, розігрітій до 200°С, майже до готовності м’яса. Після цього додати айву і тушкувати ще 20 хв.
Філе курки, фаршироване айвою
Потрібно куряче філе (без шкіри), 1 айва.
Для соусу: 100 г твердого сиру, 1 зубчик часнику, сіль і чорний мелений перець – до смаку.
Сир натерти на середній тертці. Часник вичавити. Змішати сметану, сир, часник, сіль та перець. Перемішати.
Айву промити, розрізати вздовж навпіл, очистити від насіння. Кожну половинку нарізати півкільцями завтовшки 5 мм.
Курячі грудки вимити, обсушити, розрізати вздовж хребта на 2 частини. У кожній частині зробити 4-5 глибоких поперечних розрізів.
Викласти курку у форму для запікання. Змастити грудку соусом так, щоб маса потрапила в розрізи. Викласти у розрізи на курці скибочки айви.
Запікати у розігрітій до 180°С духовці 45-50 хв. Якщо айва почне підгоряти, накрити фольгою форму.