Корисні продукти, які можуть замінити м’ясо
Білок обов’язково повинен входити в раціон кожної людини, стверджують лікарі. Але головні джерела тваринних білків – м’ясо, яйця, сири – містять ще й жири, які при надмірному вживанні осідають не тільки на талії, але й на стінках кровоносних судин у вигляді холестеринових бляшок. Медики й досі сперечаються, чи холестерин небезпечний сам по собі, чи ж справа в дефектах судинної стінки та обміну речовин кожної конкретної людини. Але щодо іншого питання лікарі цілком одностайні: багато м’яса їсти шкідливо. Звичайно, зовсім відмовлятися від нього не варто, особливо чоловікам, оскільки гормон тестостерон виробляється за участю переважно тваринних білків.
При цьому наш організм потребує ще й амінокислот, які в достатній кількості містяться в рослинних білках. Проте це зовсім не означає, що потрібно повністю переходити на рослинну дієту. Варто лише включити до раціону продукти, що містять рослинний білок.
МОРСЬКІ ВОДОРОСТІ. Це прекрасне джерело протеїну та природного йоду. Морські водорості – ламінарія, норі, вакаме, комбу – багаті корисними для організму мінералами й хлорофілом і допомагають регулювати рівень цукру в крові та поліпшують роботу мозку. Вони низькокалорійні, але через високу ферментизацію їх не варто їсти більше 150-200 г на день у вигляді салату з морської капусти або 30 г – у сушеному.
СОЧЕВИЦЯ. Вона багата рослинним білком, а також вітамінами групи А, В і С. Сочевиця не накопичує токсичних речовин й радіонуклеїдів, сприяє поліпшенню метаболізму, зміцнює імунітет і позитивно впливає на роботу сечостатевої системи. При цьому варто враховувати, що надмірне вживання сочевиці (більше 300 г у вареному вигляді) перевантажує шлунково-кишковий тракт. Людям, які страждають дисбактеріозом, подагрою і дискінезією жовчних шляхів, сочевиця протипоказана.
ГОРІХИ. Жменька (до 50 г) мигдалю й волоських горіхів на день поліпшує пам’ять, надає сил, допомагає видужати після застудних хвороб. Крім того, деякі види горіхів, приміром фісташки, посилюють потенцію. Однак це досить калорійний і алергенний продукт, тож протипоказаний людям, котрі страждають шкірними хворобами та мігренями (існує думка, що гіркоти й ферменти, які містяться в горіхах, збуджують трійчастий нерв, а саме його запалення і є головною причиною мігреней).