КУДИ ЗНИКАЮТЬ ГЕКТАРИ?

Автор: | Опубліковано Спорт Немає коментарів

Поволі окреслюються фінальні контури ремонту в Кам’янці-Подільському центрального міського стадіону (ЦМС). Нарешті футбольне поле засіяне травою. Представники підрядника – хмельницька Служба єдиного замовника (далі – СЄЗ) – кажуть, що це голландський сорт, стійкий для спортивних навантажень. Також поле поливали водою за допомогою відповідної системи, щоб виявити можливі пошкодження труб дренажної чи поливної системи і замінити їх на нові. Зараз рельєф поля характеризується горбами та ямами. Як пояснили нам працівники СЄЗ, футбольне поле зимуватиме у такому стані, а коли навесні трава вперше буде викошена, тоді каток його вирівняє. Пояснюють це необхідністю доброго вкорінення трави у грунт. Планується, що орієнтовно на травень наступного, 2022-го року новий газон стадіону можна буде використовувати.

Запрацювала вже нова система поливу через резервуари з водою, які споруджені на стадіоні, а також електронне табло, яке з’явилося на місці старого. Кажуть, що навіть встигли його випробувати.

Зараз тривають роботи щодо покриття бігових доріжок 13-міліметровим шаром чорної гуми. Зі східного боку її уже встигли покрити червоною «крихтою». Тут же встановлено дві легкоатлетичні ями для стрибків.

На ближній від входу – західній трибуні, йде монтаж пластикових сидінь. Проектом передбачено наявність 2570 місць. Освітлення на ЦМС, принаймні у поточній черзі, як пояснив представник підрядника, міняти не будуть, це не передбачено проектом.

Проблемою залишається дальня – східна трибуна. Із неї ще на початку 2020 р. «Будремсервіс» позабирав дерев’яні лавки, а згодом СЄЗ вилучили всі бетонні деталі споруди, які стояли східцями. На заяви кам’янчан, що східна трибуна потрібна, реакція як міської влади, так і забудовника неоднозначна.

Плани щодо спорудження нової східної трибуни такого ж типу, як і новий варіант західної, є. Навіть із підтрибунними приміщеннями. Однак не відомо, чи вони найближчим часом реалізуються.

Пригадую матч в Кам’янці-Подільському в жовтні 2010 року між ветеранами київського «Динамо» та донецького «Шахтаря». Він зібрав близько 7-8 тисяч глядачів. Тоді ЦМС був розрахований на 10 тисяч місць. Невже у нас не буде більше видовищних спортивних змагань, а якщо й будуть, то як розмістити бажаючих глядачів?

А тим часом стадіон вже десятки років забудовується: спочатку комерційними, а потім і житловими будинками. Починаючи з 1960 років його загальна площа із 11 гектарів скоротилася до 4,7 га. Тож ще однієї багатоповерхівки, думаю, він не витримає. Навіть, якщо поточний ремонт буде успішним.

Олег МАЗУРИК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар