Кам’янчанам до святкового столу
Салат із крабових паличок і маслин
Інгредієнти: крабові палички — 200 г, сухарики — 50 г, кукурудза — 1 банка, рис відварений — 3 ст.л., маслини — 150 г, майонез.
Рис відварити й дати охолонути. Крабові палички порізати на великі шматочки. Маслини можна порізати кружальцями або навпіл. Змішати всі компоненти салату, заправити майонезом. Щоб надати салату пікантності, можна додати трохи гірчиці або лимонного соку.
Цитрусовий пиріг
Інгредієнти: 3 яйця; 150 г цукру; 200 г борошна; 2 чайні ложки розпушувача, 150 г маргарину, сік одного апельсина, цедра одного лимона, вершкове масло для змащення форми.
Збити яйця з цукром. Борошно змішати з розпушувачем, додати розм’якшений маргарин, збиті яйця, сік і цедру. Добре перемішати тісто і помістити в форму, змащену маслом. Випікати в розігрітій до 180° С духовці 15-20 хвилин. Готовність перевірте дерев’яною шпажкою.
Курка з грибами
Інгредієнти: 800 г курятини (краще брати стегно), 500 г печериць, 100 мл вершків, 1 цибулина, 2 ст.л. топленого масла, 2 лаврових листочки, сіль, перець, 1 ст.л. лимонного соку.
Цибулину очистіть і наріжте кубиками. М’ясо посипте сіллю, перцем і обсмажте в топленому маслі з усіх боків, додавши нарізану цибулю та лаврові листочки. Складіть в ємність для запікання, влийте 250 мл холодної води й тушкуйте в нагрітій до 200° С духовці, накривши кришкою.
Гриби почистіть і розріжте на 2 або 4 частини. Через годину додайте їх до м’яса і продовжуйте тушкувати, знявши кришку, ще годину. Печеню дістаньте з духовки, додайте вершки й доведіть до кипіння. Підсоліть, приправте перцем, лимонним соком. Потім поріжте м’ясо на порції і викладіть на таріль разом з грибами.
На гарнір подайте обсмажену картоплю.