Як збирають, зберігають, відновлюють в Кам’янець-Подільському районному державному архіві

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Вже 19 років 24 грудня поспіль архівісти України відзначають своє професійне свято, яке було запроваджене Указом Президента України 1998 року.

Тернистий шлях становлення архівної справи обумовлюється суб’єктивними та об’єктивними факторами, що спричиняють злети та падіння. Однак, завдяки ентузіазму та наполегливій праці багатьох поколінь архівістів зібрано й збережено безцінний скарб для нащадків, що відкриває невідомі сторінки історії нашого краю, допомагає відновити історичну правду та згадати забуті імена.

Про тенденції розвитку архівної справи нашого району кореспонденту газети “Край Кам’янецький” розповіла начальник архівного відділу Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації Ірина ФЕДОРОВА.

Ірино Іванівно, які архівні установи діють на території Камянець-Подільського району?

– Сьогодні в районі функціонують дві архівні установи – архівний відділ Кам’янець-Подільської райдержадміністрації (районний державний архів), в якому, згідно з його профілем, зберігаються документи, що належать до Національного архівного фонду, та комунальне підприємство Кам’янець-Подільської районної ради “Районний трудовий архів”, що комплектується документами з кадрових питань ліквідованих підприємств, установ, організацій. Окрім цього, кожне підприємство, установа та організація, незалежно від форм власності, зобов’язані мати власний архівний підрозділ (архів) для тимчасового зберігання документів, що нагромадились за час їхньої діяльності, для службових, виробничих, наукових та інших цілей, а також для захисту прав та законних інтересів громадян.

  Чи є зміни в архівному законодавстві і як впливають вони на розвиток архівної справи?

  • В першу чергу, нормативна база. Змін зазнали типові положення в галузі архівної справи та діловодства. У 2012 році видано новий Перелік типових документів, на підставі якого проводиться експертиза цінності документів (попередній датований 1997 роком). У 2013 році світ побачили нові Правила роботи архівних установ України, до цього діяли ще радянські, та Правила організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, установах і організаціях, Наказ Міністерства юстиції України 18 червня 2015 року за №1000/5. У 2016 році Міністерством юстиції затверджені зміни до Типової інструкція з діловодства.

Це вкрай необхідні зміни, адже час не стоїть на місці, і нормативна база має відповідати вимогам сьогодення.

Звісно, такий масив оновлень складно опрацьовувати майже одночасно, адже районний архів здійснює координацію діяльності, відповідно до своїх повноважень, серед 111 установ району. Відтак, кожну зміну слід довести до відома та привести у відповідність до законодавства документи кожної окремої організації.

Окрім згаданих, є ще позитивні зміни?

– Позитивні зміни відбулись завдяки керівникам нашого району, які сприяють розвитку архівної справи, в таких важливих аспектах, як приміщення, кадри, матеріально-технічне забезпечення.

Так, лише у 2017 році виділено окреме приміщення під архівосховище – ізольовану кімнату площею 17 квадратних метрів, що за основними технічними та іншими характеристикам відповідає вимогам “Положення про умови зберігання архівних документів”, забезпечено оргтехнікою, збільшено штатну чисельність архівного відділу шляхом введення посади головного спеціаліста архівного відділу. Для громадян ця подія також має важливе значення, адже скоротився термін надання відповіді до одного-двох тижнів на відміну від передбачених законодавством 30 днів. Це, насамперед, зручно для користувачів архіву.

  • За якою інформацією найчастіше звертаються громадяни нашого району?
  • Оскільки в архівному відділі зберігаються управлінські документи, а це рішення сесій, виконкомів районної та сільських рад, розпорядження районної державної адміністрації, протоколи правління та загальних зборів агроформувань, накази, плани, звіти статути, положення та інші документи постійного терміну зберігання установ, підприємств, організацій району, запити надходять різного характеру. Та найбільший попит на інформацію про право власності на земельні ділянки, житлові будинки, перейменування та присвоєння назв вулиць, реорганізацію колгоспів, радгоспів.

Користувачами архівної інформації є не лише мешканці району та міста, а й усіх куточків країни. Досить часто за консультацією щодо відновлення свого походження та метричних даних звертаються громадяни іноземних країн, зокрема Америки, Франції, Польщі.

  • Що цікавого відбулось у житті архіву за останні роки?
  • Окрім державного обліку, формування, зберігання та використання управлінських документів, архів залучає до Національного архівного фонду документів з життя відомих особистостей району, охоче співпрацює з освітянськими закладами. Так, у червні, липні та жовтні 2017 року студентам-історикам Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка та Кам’янець-Подільського коледжу культури і мистецтв проводились тематичні та практичні заняття з напрямку архівознавство. В травні цього року у 8 класі Китайгородського НВК у складі загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. та дошкільного навчального закладу проведено тематичний урок “Невідома війна”, присвячений Дню Перемоги на фашистськими загарбниками. Щороку в архіві проходять практику студенти-історики Національного університету ім.І.Огієнка.

Працівниками архіву сформовано фонди особового походження знаних у всій Україні педагогів-істориків, таких як Степанков Валерій Степанович, доктор історичних наук, професор, завідуючий кафедри всесвітньої історії Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка; Рибак Іван Васильович, кандидат історичних наук, професор Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, член-кореспондент Української академії історичних наук; Кушнір Борис Михайлович, відомий методист-історик, краєзнавець, літературознавець Кам’янеччини.

  • Напередодні професійного свята що Ви хотіли б побажати колегам?
  • Хочу привітати усіх своїх колег-архівістів, в першу чергу, ветеранів архівної справи, своїх колег з Державного архіву Хмельницької області, міського архіву зі святом. Нехай воно надихає на благодійну працю, пов’язану з подальшим розвитком архівної справи, яка полягає не стільки у забезпеченні схоронності історичних документів, але й у донесенні до наступних поколінь правди про наше славне минуле та багатогранне сьогодення. Здоров’я, щастя, добробуту вам і вашим родинам!

Розмовляла Олеся МИХАЛЬЧИК.

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар