«Ін’єкцією патріотизму» громадянина не виховати

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

26 квітня під головуванням Едуарда Кульчицького та за участі заступника голови районної ради Віктора Кривака відбулося засідання президії ради ветеранів Кам’янеччини. Вони, люди активні та небайдужі до всіх подій, що відбуваються на теренах України та району зокрема, не могли обійти своєю увагою світлого свята Перемоги, що незабаром ступить на наш поріг.

Тому на порядок денний цього зібрання першим було винесено питання про відзначення Дня пам’яті та примирення і 72-ї річниці Перемоги, стан патріотичного виховання молоді, збереження меморіалів, пам’ятників загиблим захисникам Вітчизни в районі. Зважаючи на всеосяжність і важливість теми, її обговорення зайняло левову частку часу та викликало неабияку зацікавленість учасників засідання.

1939-1945. Ніколи знову.

У своєму виступі з цього питання начальник відділу освіти райдержадміністрації Олена Пронозюк особливу увагу приділила патріотичному вихованню молоді в навчальних закладах Кам’янеччини, зазначивши, що цей напрям роботи був і залишається пріоритетним. Формування громадянина-патріота здійснюється як на уроках, так і під час позакласної роботи. Регулярно організовуються місячники військово-патріотичного виховання, вахти пам’яті до Дня Перемоги, до визначних подій проводяться уроки мужності, години пам’яті, виховні години, різноманітні конкурси та змагання патріотичного спрямування тощо. Впродовж багатьох років педагогічні та учнівські колективи шкіл району плідно співпрацюють з районною організацією ветеранів — запрошують їх у школу, вітають зі святами та надають посильну допомогу.

— В Україні розпочато нову традицію — відзначати 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення. В ці дні відбудуться меморіальні й урочисті акції, під час яких використовуються червоний мак, що є новим символом, та гасло: «1939-1945. Ніколи знову». Напередодні, 1-8 травня, в навчальних закладах відбудуться майстер-класи з виготовлення маків пам’яті та заходи за участю представників органів влади, учасників АТО, волонтерів, духовенства, молоді. Вже четвертий рік поспіль з 20 квітня по 8 травня триває акція «Збережімо пам’ять!», спрямована на догляд і збереження військових пам’ятників в усіх регіонах України, й наші учні із задоволенням до неї долучаються, — підсумувала Олена Вікторівна.

Святі місця військових поховань

Переплелася з цим виступом і доповідь методиста відділу культури й туризму РДА Лілії Пасічник, яка розповіла про стан пам’яток історії місцевого значення, що датуються періодом 1941-1945 років і які перебувають на обліку в районі та під охороною держави.

— Наразі біля всіх 77 пам’ятних знаків, меморіальних комплексів, братських могил проведено благоустрій територій, поточні ремонти за власні та спонсорські кошти на суму 15 тис.грн., ще на 30 тис.грн. виділено з місцевого бюджету Шустовецької сільської ради на ремонт та благоустрій біля пам’ятника загиблим воїнам-односельчанам. Торік же біля всіх пам’ятних знаків проведено аналогічні роботи на суму 50 тис.грн. (23 тис.грн. — з місцевого бюджету, 27 тис.грн. — спонсорські кошти). Найкраще в цьому напрямку спрацювали Гринчуцька, Рудська, Шустовецька, Устянська та Завальська сільські ради, — повідомила Лілія Олексіївна.

Щодо пам’ятників на честь загиблих односельчан, які перебувають у незадовільному стані, то йдеться про Сокіл, де пам’ятник потребує капітального ремонту, та Лучки, де він перебуває в аварійному стані й потребує заміни на новий. Крім того, зібрано пакет документів щодо дозволу про заміну пам’ятного знака в с.Оленівка на новий.

Також на території Кам’янеччини знаходяться 11 об’єктів історії (могили невідомих солдатів, братські могили жертв фашизму, могили радянських військовополонених) у селах Жванець, Зіньківці, Ластівці, Ісаківці, Оринин, Привороття, Лісківці, Вільне, Кізя-Кудринецька, Чорнокозинці, що незанесені до державного реєстру. Тож наразі ці поховання вивчаються й працівниками відділу культури зібрано пакет документів та передано для опрацювання на консультативну раду для подальшої реєстрації.

Ветерани, діти своїх батьків…

В ході обговорення один із членів президії влучно висловився, що неможливо зробити ін’єкцію патріотизму, після одноразового введення якої людина автоматично й одразу ж стане справжнім громадянином, що безмежно любить свою країну та її історію. Над цим слід повсякчас ретельно працювати. Виховання в цьому напрямку потрібно розпочинати ще з дитячого садочка, передаючи естафету церкві, школі, закладам культури тощо. Також під час спілкування ветерани порушили питання необхідності більш глибокого вивчення літератури про війну, дослідження власного родоводу, обговорювали можливість створення реєстру історичних пам’яток на рівні району тощо.

В свою чергу Віктор Кривак високо оцінив роботу ветеранської організації та висловив впевненість у подальшій тісній співпраці влади з ветеранами.

Затим про уточнену районну Програму підтримки ветеранського руху доповів Віктор Кріль. Серед іншого, він зазначив, що в планах ветеранів — створення благодійного фонду із залученням сільгосптоваровиробників.

— Це б була конкретна добра справа, адже ми матимемо можливість допомогти продуктами харчування самотнім, престарілим людям, яким необхідна така підтримка, — зазначив Віктор Антонович.

На завершення ветерани затвердили угоду про співпрацю між райдержадміністрацією, районною радою і районною радою організації ветеранів України на 2017-2020 роки та прийняли рішення про матеріальне заохочення активіста ветеранського руху Володимира Данилюка.

Підсумовуючи роботу засідання, заступник голови ветеранської організації Павло Гладченко наголосив, що авторитет цього органу залежить, насамперед, від роботи керівників на місцях та зазначив, що ветерани завжди займали й займають нині гідне місце в суспільстві, адже вони представляють своїх батьків, які віддали своє життя та здоров’я заради життя майбутніх поколінь.

Наталя КАМІНСЬКА.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар