Як відзначає 100-річний ювілей ПДАТУ, один з найстаріших аграрних вузів України

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Якщо ви думаєте, що у 100 років можна лише спочивати на лаврах та спостерігати за розвитком молодих і спритних, ви помиляєтесь. Подільський державний аграрно-технічний університет напередодні свого 100-річчя як ніколи сповнений сил, енергії та амбітних планів.

Навіть програма відзначення ювілею вражає масштабами: керівництво вузу планує до 100-річчя провести 100 заходів, серед яких спортивні змагання, науково-практичні конференції та, звичайно, урочисті святкування.

Очікується, що до святкових заходів, які проходитимуть 24-26 травня, долучиться близько 2000 гостей, серед них керівництво міста, представники обласної адміністрації та Верховної ради України. Запрошено близько 20 зарубіжних делегацій. З такої нагоди чекають на подільській землі і на комісара ЄС з питань сільського господарства.

З яким настроєм зустрічає вуз своє 100-річчя?

Оновлення матеріально-технічної бази, підвищення вузу в рейтингу ТОП-навчальних закладів України з 267-го на 113-те місце, плідна співпраця із зарубіжними колегами та значний науковий і кадровий внесок у розвиток вітчизняної аграрної сфери – ось лише невеликий перелік досягнень, про які журналістам під час прес-конференції розповів ректор ПДАТУ, доктор економічних наук, професор, Заслужений працівник сільського господарства України Володимир Іванишин.

Керівництво ПДАТУ не лише навчає, але й на власному прикладі демонструє потенціал родючого чорнозему за умови професійного підходу: відтоді як за роботу взялися власними силами, прибуток від обробки 150 га, які є у розпорядженні вузу, зріс до 1,5-2 мільйонів гривень, тоді як оренда приносила близько 35 тисяч гривень.

  • Я переконаний, що університет міг би вийти і на самоокупність, якби ситуація в державі була більш стабільною, – запевняє Володимир Васильович.

Оновлені аудиторії, сучасні стенди та просторі холи – вуз прагне відповідати сучасним тенденціям та йти в ногу з часом.

Ще одним пріоритетним завданням для керівництва ПДАТУ є працевлаштування студентів після закінчення вишу. Ще під час навчання молодь проходить практику в провідних аграрних компаніях України, які зацікавлені у підготовці кваліфікованих кадрів з подальшим прийняттям на роботу.

Також студенти та викладачі вузу регулярно проходять стажування закордоном. Завдяки співпраці з Краківським аграрним університетом аспіранти ПДАТУ мають змогу отримувати дипломи європейського зразка. Відчинив двері для подолян і Варшавський університет природничих наук, де проходять стажування викладачі ПДАТУ.

Більш детально познайомитись з досягненнями педагогічного та студентського колективів вишу в різних галузях можна було під час фестивалю науки і творчості «Науковий пікнік у вишиванці», який проходив 22 травня в рамках святкування 100-річчя університету.

Кожна кафедра мала змогу познайомити гостей заходу із особливостями своєї роботи. Зокрема в рамках фестивалю були представлені експонати колекції світового генофонду гречки, презентовано понад 40 сортів розсади, проведено майстер-клас кінологів з дресури службових собак. Досягненнями в сфері відновлювальної енергетики поділились співробітники сучасної навчально-наукової лабораторії «DAK GPS». Охочі залюбки тестували автостимулятор для тренування навичок керування транспортними засобами, брали участь у наукових дослідах та просто гарно проводили час на чудовому святі.

Так, для ПДАТУ сотий День народження став часом розквіту та нових досягнень, чого і в подальшому бажаємо ювіляру.

Євгенія СОЛОВСЬКА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар