Григорій Костюк не шукав слави. Він шукав себе

Народе мій, до тебе я ще верну,

Як в смерті обернуся до життя

Своїм стражденним і незлим обличчям.

Як син, тобі доземно уклонюсь

І чесно гляну в чесні твої вічі

І в смерті з рідним краєм поріднюсь…

І він повернувся. В Боришковецькій ЗОШ І-ІІ ступенів відкрито меморіальну дошку Григорію Олександровичу Костюку.

Григорій Костюк (1902 р.- 2002 р.) – вчений, літературознавець, історик, суспільно-громадський діяч. Народився він у селі Боришківці. Його життєвий шлях був нелегким. Репресії, Гулагівські табори, переїзд у США. Працюючи в Штатах, Григорій Костюк не переставав згадувати про рідну Україну, упродовж десятиліть перебування на чужині всім серцем прагнув, аби земля його дідів і батьків стала вільною і незалежною.

Він не шукав слави. Він шукав себе, своє місце в цьому складному житті. Після себе Григорій Олександрович залишив безліч літературних праць, очолював об’єднання українських письменників в еміграції «Слово», згуртував навколо себе цвіт української інтелігенції, був іноземним членом Академії наук України. До свого 100-літнього ювілею Григорій Костюк не дожив всього 22 дні. Помер він 3 жовтня 2002 року в містечку Сільвер-Спрінг (штат Меріленд США).

За ініціативи Української вільної академії наук у США, сприяння Міністерства освіти і науки України, з нагоди 115-річчя з дня народження Григорія Костюка були проведені урочисті заходи з вшанування пам’яті видатного вченого.

На урочинах були присутні перший заступник голови Кам’янець-Подільської РДА Маріанна Великохатько, заступник голови Кам’янець-Подільської районної ради Віктор Єрменчук, начальник відділу освіти Кам’янець-Подільської РДА Олена Пронозюк, сільський голова Руслан Нестеров, учасники Міжнародної наукової конференції «Григорій Костюк та його доба», однодумці, жителі села.

Право відкрити меморіальну дошку було надано синові Григорія Костюка Теодору Костюку – американському астрофізику НАСА. У своїй промові пан Теодор поділився спогадами про батька, відзначив його життєвий оптимізм та віру в майбутнє, подякував всім, хто прийшов вшанувати його пам’ять.

Учні та вчителі школи підготували презентацію, присвячену видатному земляку.

Слобідсько-Кульчієвецький сільський голова Руслан Нестеров оголосив, що рішенням сесії сільської ради Боришковецькій ЗОШ І-ІІ ступенів надано ім’я Григорія Костюка.

Григорій Олександрович Костюк – це людина, якою слід пишатися. Для боришківчан його ім’я тепер назавжди вписане в історію села.

Олеся МИХАЛЬЧИК .

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар