Відкриваємо Японію разом

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Неочікуваним сюрпризом для працівників Кам’янець-Подільської центральної районної бібліотеки стало повідомлення, що про їхній захід, приурочений року Японії в Україні, дізналися у посольстві цієї країни. Це стало можливим завдяки поширенню допису зі сторінки «Краю Кам’янецького» у Фейсбуці.

– Ми раді, що започаткований місточок єднання між Україною та Японієї знайшов своє продовження та зацікавив не лише жителів Поділля, а й представників країни вранішнього сонця, як ще часто називають Японію, – каже завідуюча відділом обслуговування ЦРБ Оксана Клімова. – Під час заходу ми намагалися якомога більше дізнатися про японську культуру та поєднати її з українською, а заодно віднайшли безліч інформації про надзвичайно цікаву та екзотичну країну, країну хмарочосів і найдавніших храмів, поезії хоку і сакури, супертехніки і чайних церемоній, де дивовижним чином поєднуються нанотехнології зі стародавніми традиціями.

А для наших читачів ми пропонуємо ще раз переглянути, вже у друкованій версії, статтю «Відкриваємо Японію разом», яку поширило посольство Японії в Україні з посиланням на «Край Кам’янецький».

11 липня у Кам’янець-Подільській центральній районній бібліотеці зацвіла сакура й присутні читачі здійснили відео-круїз «Цікавими місцями Японії», який підготувала бібліотекар-координатор інформаційних технологій Олена Гаращук, адже 2017 рік – рік Японії в Україні.

Під час подорожі за допомогою відеофільму про Японію – країну сонця, що сходить, користувачі долучилися до її історії та культури; прогулялися райськими куточками місцевої природи, прочитали вірші поета Мацуо Басьо.

Юлія Воронюк, бібліотекар відділу обслуговування, представила книжкову виставку «Країна світанкового сонця», представивши на ній книги японських авторів. Виставка книг, які знайомлять з японською культурою, буде постійно діючою, лише її вигляд і концепція змінюватимуться впродовж року.

Оксана Клімова, завідуюча відділом обслуговування, розповіла про традиції японців, які суттєво відрізняються від українських. Всі охочі мали можливість взяти участь у майстер-класі з канзаші – старовинної японської техніки виготовлення різноманітних шпильок, паличок, заколок, гребінців для волосся, який провела Оксана Загоруйко в молодіжному творчому клубі «Нота натхнення».

Родзинкою заходу став арт-пікнік «Чайна царемонія». Під час чаювання користувачі познайомилися з найбільш поширеним і відомим на весь світ національним блюдом Японії – суші. Бібліотекарі відзначили, що японська кухня представляє інтерес не тільки завдяки своїм незвичайним стравам, але також через саму суть процесу їхнього споживання. У цій країні, як ніде більше, дотримуються звичаїв і традиціїв до, під час і після трапези. Прийом їжі є справжнім ритуалом, за яким цікаво спостерігати і взяти в ньому участь. Також присутні дізналися про чайну церемонію в Японії, адже японське чаювання — це не просто традиція, це цілий ритуал, який люди осягають багато років у спеціальних школах. Сенс японського чаювання полягає, головним чином, не в дегустації напою — це більше схоже на медитацію і спробу віднайти гармонію не лише у собі, а й з іншими людьми.

Оксана КЛІМОВА, завідуюча відділом обслуговування ЦРБ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар