Вартість скрапленого газу здешевшає, або Що спільного між коронавірусом та блакитним паливом

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

– Я, Володимир Юхимович Грицюк, звертаюсь до журналістів газети «Край Кам’янецький» особито та від імені жителів сіл Оринин та Ріпинці. Прошу розповісти пересічним громадянам, з якої причини різко здорожчав скраплений газ (ще восени був 275грн за балон, а вже в грудні 2019 р. здорожчав до 420 грн). Чи можна сподіватися жителям вищезазначених сіл на доступну його вартість?

Шановний пане Володимире, із радістю відповідаємо на ваше запитання, яке турбує не лише Вас, а й тих жителів Кам’янеччини, які користуються скрапленим газом.

Справа у тому, що держава (в особі держрегулятора) перестала проводити спеціалізовані аукціони, на яких продавався газ для населення за соціальною (тобто зниженою вартістю). Відтак приватні газові компанії, які займаються оптовими закупівлями газу, змушені платити за нього комерційну (тобто вищу) ціну і відповідно в роздріб продавати скраплений газ теж за завищеною вартістю.

Продажем та постачанням газових балонів для населення Кам’янець-Подільського району займається дочірнє підприємство від ПАТ «Житомиргаз» – фірма  ПАТ« Пропан Житомиргаз». За словами першого заступника директора з комерційної діяльності ПАТ «Житомиргаз» Олександра Постернака, компанія займається оптовими закупівлями газу за комерційною ціною, котра в свою чергу залежить від світової. Тому коливання світової ціни на газ відбиваються на роздрібній ціні для населення.

За його словами компанії невигідно займатись скрапленим балонним газом. Адже великі затрати йдуть на його транспортування та закачування в балони, плюс виплати зарплати. Але зважаючи на чисельну армію споживачів, компанія, працюючи собі в збитки, все ж довозить до мешканців села дорогоцінне паливо у балонах.

Старший майстер Кам’янець-Подільського розподільчого пункту філії ПАТ «Пропан Житомиргаз» Олександр Вонсович переконаний, що вартість скрапленого газу буде знижуватись. І вже з березня 2020 року складатиме 345 грн за балон для всіх споживачів району.

– Так, був період, коли скраплений газ різко виріс у ціні. Це сталося в листопаді 2019 року. Тоді балон газу вартував 391 грн, а в грудні його вартість зросла  аж до 420 грн. Та ми нічого не могли вдіяти, оскільки ПАТ «Пропан Житомиргаз» змушений закупляти газ за комерційною ціною, яка завжди коливається, – зауважив Олекандр Вонсович.

На жаль, ціна на балон газу може коливатись щомісячно. І вплинути на цей процес ми не в змозі. Раніше держава виділяла дотації на закупівлю скрапленого газу для населення, таким чином компенсуючи його вартість, але наразі держаного регулювання ціни на блакитне паливо немає. Єдиний спосіб прогнозувати вартість газу на наступний місяць – цікавитись ціною пропану на АЗС та слідкувати за світовою тенденцією.

До речі, як зазначають деякі фінансові аналітики, світові ціни на газ знизилися через… «коронавірус», оскільки в Китаї загальнодержавний карантин, і більшість підприємств зупинились. Це спричинило зниження попиту на пропан та, відповідно, позначилося на його здешевленні.

Денис ГАНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар