У Кам’янці негода як не заллє, то доб’є

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Аномальні кліматичні умови не покидають регіони України. Затяжні зливи змінила аномальна спека. Від неї не можна було сховатися навіть у затінку. За ковтком прохолоди мешканці вирушали до Дністра, а в Кам’янці-Подільському стрибали у фонтан чи приймали «холодний душ» під стійками-розпилювачами, встановленими на Європейській площі. Казали, що це пекло не до добра. Народний прогноз давно запримітив, що коли так пече, то щось принесе. І в понеділок він справдився цілком: ввечері пройшла потужна злива з градом, що косою захопила місто, Мукшу Китайгородську, Слобідку-Кульчієвецьку, Кульчіївці. Мешканці, не встигнувши оговтатися від попередніх потопів, знову потрапили під роздачу.

На добу без світла залишилися населення Кульчієвець. Пориви шквального вітру валили дерева, псувалися лінії електропередач, вийшов з ладу один з трансформаторів. Працівникам РЕМу майже день знадобився, аби полагодити несправності й відновити живлення.

  • Погода погодою, але якби місцеві вправно розчищали та підрізали свої дерева, то і не сиділи б в темноті, – зауважив диспетчер районного підприємства електричних мереж.

– Добре, що хоч будинки не порозкривало. Але «весілля» гарне нам влаштувала негода. Ми чотири роки латали місцеві дороги, а вона кількома ударами знищила всі старання. Через зливи на бездоріжжя перетворилися вулиці Польова в Калині, Незалежності – в Кульчіївцях, Молодіжна – у Фурманівці. Все, що позносило потоком, будемо піднімати й грейдером вирівнювати. По коліна в болоті опинилися шляхи в Суржинцях, куди увесь бруд стікав з лісу. Припаркувало таких каменюк, що будуватися можна. Місцеві самостійно взялися розчищати проїзд, – розповідає голова Кульчієвецької сільської ради Станіслав Радавчук.

Продуктивно попрацювала негода, приправлена градом, у полях та на городах місцевого населення й сільськогосподарських підприємств. За інформацією відділу агропромислового розвитку РДА, збитків зазнали ППФ «Деметра» (Кам’янка), ПП «САФ Колос», ФГ «Фенікс-ОіКО». (Слобідка-Кульчієвецька), ПП «Калинський ключ» (Калиня). А в ТОВ «Агросолюшнс» в Княжполі в надбавку ще й порешетило склад, де зірвало 40 листків шиферу.

  • Перший раз бачу, щоб так лягла кукурудза. Збило й поклало 400 га посівів. Поки не робимо нічого, деякий час спостерігатимемо, як рослина себе поведе. Але вже зараз можна робити висновки, що до 30% врожаю втрачено, – повідомив директор ТОВ «Агросолюшнс» Віталій Завадський.

Погода сходить з розуму не сама по собі. Їй допомагає людська рука, яка омертвляє річки та луги, вирубує ліси та забруднює повітря. Це кожен прекрасно усвідомлює, але ж так важко пересісти з автомобіля на велосипед чи посортувати сміття.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар