«Перша скрипка» – у Старої Ушиці

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Черга важливих для життєдіяльності Старої Ушиці питань застрягли в шухлядах й вже почали припадати пилюкою. А все через те, що місцеві обранці «пробойкотували» кілька сесій підряд, тож через відсутність кворуму засідання не відбулися. Проте крига скресла в понеділок: на чергове зібрання завітали 9 із 14 селищних депутатів. Примітно, що того ж дня головою Андрієм Котульським було ініційовано схід громади, тому не відкидатимемо й ефекту присутності населення на засіданні, що також міг послужити доказом правочинності сесії.

Як би там не було, а історичне рішення селищні депутати прийняли, проголосувавши за добровільне об’єднання територіальної громади в Староушицьку ОТГ з адміністративним центром у Старій Ушиці.

Процес її утворення, здавалося, потроху заходив у глухий кут. З одного боку, намір об’єднання начебто підтримувався громадами південної зони, та, з другого, тут ніяк не могли визначитися з адресою центральної садиби й місцем розташування органів управління. Громада Грушківської сільської ради хотіла їх прописати в Грушці, мотивуючи тим, що населений пункт знаходиться в географічно вигідному положенні й для інших учасників союзу, позаяк за планом сюди мають ввійти також Нефедівська, Подільська, Крушанівська, Чабанівська сільські ради, більшість з яких теж схилялися до такого варіанту. Староушівчани ж відстоювали для цієї ролі своє селище. Одначе нарощування конфронтації виглядало нелогічним в умовах безповоротного децентралізаційного руху, тому майбутні «родичі» вирішили сісти за стіл переговорів, аби вийти на відкритий шлях об’єднання.

  • Нам вдалося віднайти баланс думок та домовитися про модель об’єднання навколо селища. Трохи раніше ідентичне рішення прийняла Грушківська сільська рада та з аналогічними пропозиціями звернулася до інших ймовірних союзників, очікуватимемо ухвал їхніх сесій. Ми спадкоємці Староушицького району, й тільки нам відроджувати його потужний економічний потенціал та славні традиції, – резюмував Андрій Котульський.
  • У перспективному плані чорним по білому прописано, що центром ОТГ має бути Стара Ушиця. Для чого стояти на своєму, коли є готовий ескіз об’єднання? Як би ми не компонувалися, при відмові Старої Ушиці нас ОТГ б не визнали. Не створено жодної громади, де є селище, котре законодавчо володіє вищим статусним рівнем, аніж село, й воно не стало адмінцентром. Треба реально дивитися на речі, – підтвердив голова Грушківської сільської ради Анатолій Тимчук.

А от прийняття Комплексної програми фінансової підтримки КП «Добробут» депутати, хоч і під наглядом населення, відхилили. На цей час колектив підприємства працює без заробітної плати, й досі за організацією тягнуться значні суми заборгованості щодо єдиного соціального внеску, до Пенсійному фонду. Та селищні представники залишилися глухими до вмовлянь людей допомогти комунальникам вийти з «фінансової кризи», хоч на кону й стоїть благоустрій населеного пункту та комфортне життя його мешканців.

  • Дійсно, питання залишається відкритим. Комунальне підприємство є нашим дітищем, тому орган самоврядування неодмінно має допомагати. Колектив надіється, ми ж беремо особисте зобов’язання якнайшвидше врегулювати цю ситуацію, – прокоментував селищний голова.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар