У Кам’янець-Подільському районі відкриють три модульні амбулаторії

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Окрім уже введених в дію інструментів медичної реформи, держава збирається наближати первинну медичну допомогу до громадян, піднімаючи рівень здоров’я населення, за допомогою організації мережі модульних амбулаторій.

Розвиток медицини на селі натикається на чимало перепон. Серед іншого, це відсутність лікарських приміщень відповідно до медико-санітарних норм та брак кадрів, готових працювати в сільській місцевості. За вирішення цих проблем якраз і візьмуться амбулаторії нового типу. В цих лікувальних установах поряд з робочими й процедурними кабінетами розміщуватиметься квартира для лікаря, тож вирушаючи на роботу в провінцію, молодий спеціаліст буде гарно вмотивований і в таких умовах працюватиме ефективніше. Для пацієнта ж головна перевага створення модульних амбулаторій в тому, що в них працюватимуть не фельдшери, а постійно практикуючі сімейні лікарі. Не маленьке значення відіграє й той факт, що зведення таких конструкцій є фінансово вигіднішим порівняно з капітальним будівництвом з нуля.

  • На зведення модульних амбулаторій з державних коштів на область буде виділено 130 млн грн. Базова модель однієї амбулаторії оцінюється в 6 мільйонів. Район зробив заявку на зведення трьох таких медустанов, які стоятимуть в Голоскові, Вихватнівцях та Шутнівцях. Ми могли відмовитися від участі в проекті, бо в нашій структурі функціонує 16 амбулаторій. Але відкривши нові заклади, ми зможемо відмовитися від малоефективних АЗПСМ в Китайгороді та Великій Слободі. Це будуть дійсно сучасні амбулаторії-модулі, котрі забезпечать фахівця не лише робочим місцем, а й гарантованим житлом. Лікар матиме стимул працювати й не хвилюватиметься, що через рік оселене приміщення передадуть у чиюсь приватну власність, – роз’яснив голова РДА Василь Сукач.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар