Кам’янець-Подільська районна організація ветеранів: “2018 рік має стати роком благоустрою пам’ятних місць воїнів та жертв Другої світової війни”

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Урочисто розпочався п’ятий пленум районної організації ветеранів України, що відбувся 21 березня. Народний хор ветеранів імені А. Малика подарував товариству до болю знайомі пісні, а після завзятого заспіву голова районної організації ветеранів Едуард Кульчицький відзвітував про її роботу щодо підвищення активності в соціальному захисті людей старшого покоління, яких у районі проживає 9155 осіб. У заході взяли участь заступник голови райради Віктор Єрменчук, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Петро Середа, представники структурних підрозділів РДА, апарату ради, депутатського корпусу та місцевих органів виконавчої влади тощо.

Дитинство людей похилого віку було важким але й старість їхня неспокійна, тому великою мірою від консолідації зусиль на місцях залежить те, чи будуть вони відчувати себе потрібними. Едуард Кульчицький навів деякі факти щодо опіки літніх людей у районі. Так, завдяки взаємодії з виконавчими і самоврядним органами, керівниками підприємств торік більше 3 тисячам осіб надана матеріальна допомога на суму майже 1 мільйон гривень. Фінансову підтримку ветеранський осередок також отримав від низки сільських рад та трудових колективів. За останній рік співбесідами та обстеженнями житлово-побутових умов було охоплено більше 5 тисяч ветеранів та з понад 500 їхніх прохань задоволено 480.

Надважливу роботу щодо підтримки «бойового духу» старших людей проводять соціальні працівники, волонтери, колективи шкіл та закладів культури. Тільки під крилом шкільних волонтерських загонів знаходиться 1650 ветеранів та 130 пам’ятників і захоронень воїнів Другої світової. А той факт, що під час акції «5 картоплин» було передано 3,2 тонни картоплі та овочів в обласний госпіталь ветеранів, і це стало найвищим показником серед районних організацій, свідчить, що волонтери на ділі переймаються долею ветеранів.

Цей ентузіазм районної громади високо цінується ветеранами, водночас їх дуже хвилює низький рівень державного соціального забезпечення. Кожне третє звернення ветеранів стосується медичного обслуговування, тож багато питань виникає з приводу реформи охорони здоров’я. Ветерани висловили пропозицію, щоб ліки для людей, які переступили 80-річний рубіж, реалізувалися за півціни. Про те, як піклуються про здоров’я ветеранів у районі, розповів в.о. головного лікаря КЗ «Кам’янець-Подільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Станіслав Ростецький.

Не тішить учасників зібрання і пенсійна реформа, згідно з якою колишні колгоспники з 30-40-річним стажем роботи змін у своїх гаманцях взагалі не відчули.

-– А як цинічно виглядає можновладець, коли каже, що меморіали визволителям підлягають декомунізації, бо «від них пахне комунізмом». Тоді декомунізуйте атомні, гідроелектростанції, які зводилися в радянські часи, – протестує проти такої позиції людей при владі голова Великослобідської організації ветеранів Анатолій Гаджула.

Забуттю не підлягають ті, хто ціною життя захищав рідну Батьківщину. Тож учасники пленуму прийняли звернення до місцевої влади, депутатів, шкільних установ, закладів культури, громадських організацій і релігійних громад з пропозицією оголосити 2018 рік роком благоустрою і впорядкування пам’ятних місць, поховань воїнів, жертв фашистських агресорів, могил предків на місцевих кладовищах.

  • Шанобливе ставлення до пам’яті про перемогу над нацизмом є нашим святим обов’язком. Сьогодні, коли знову проливається кров за країну, як ніколи важливо не допустити фальсифікації історії тієї війни, – як кульмінація заходу прозвучали слова Едуарда Кульчицького. – І нехай 2018 рік стане роком нової перемоги, нових здобутків для наших громадян та країни.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар