Начальник головного управління ПФУ в Хмельницькій області розповіла, як зросли пенсії

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

З 1 липня перераховано пенсії для низки громадян нашої держави. Перерахунок здійснюють відповідно до Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Про результати проведення перерахунку пенсій наша розмова із начальником головного управління ПФУ в Хмельницькій області Ольгою Заярнюк.

 – Ольго Сергіївно, скажіть, будь ласка, яким категоріям пенсіонерів проведено перерахунок пенсій з 1 липня?

– Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» з 1 липня 2019 року розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, підвищено на 67 грн або на 4,5%1497 грн до 1564 грн).

З урахуванням зміни величини прожиткового мінімуму органами Пенсійного фонду перераховано мінімальні та максимальні розміри пенсій; доплату за понаднормативний стаж, крім пенсіонерів, які працюють; надбавки до пенсії за особливі заслуги; підвищення ветеранам війни, членам їх сімей та жертвам нацистських переслідувань; щомісячну державну адресну допомогу інвалідам війни та учасникам бойових дій; державну адресну допомогу на догляд інвалідам війни; надбавки на утриманців; мінімальну пенсійну виплату особам з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою та інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Крім цього, перерахована також надбавка до пенсії особам, які мають статус «Почесний донор України» та «Почесний донор СРСР». Розмір цієї надбавки збільшився на 8,30 грн або на 4,5%.

Головним управлінням проведено перерахунок пенсій у зв’язку зі зміною розміру прожиткового мінімуму в автоматичному режимі для  350,7 тис. осіб (або 87% отримувачів пенсій). Розмір пенсійних виплат підвищено для 210,8 тис. пенсіонерів. Середній розмір підвищення – 46,13 грн, додаткова потреба в коштах склала 9,7 млн грн.

– 26 червня поточного року Кабмін України прийняв постанову №543 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”. Ольго Сергіївно, які зміни та для яких категорій пенсіонерів передбачено даною постановою?

– Відповідно до даної постанови перерахунку підлягають пенсійні виплати трьох категорій: перша – це інваліди війни та прирівняні до них особи; друга – військовослужбовці, зокрема, військовозобов’язані, призвані на військові збори, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і внаслідок цього стали особами з інвалідністю; і третя категорія – одержувачі, пенсії яким призначені відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, при наявності страхового стажу понад 30 років у жінок та 35 років у чоловіків, і в яких розмір пенсії менше 2000 грн незалежно від факту їх працевлаштування.

А які саме зміни передбачено для інвалідів війни?

– Збільшено пенсії для інвалідів війни та прирівняних до них осіб, щоб розмір їх щомісячної пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною), не був меншим:

в інвалідів війни 1 групи  – 650% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (10166,00 грн. – 1564,00*650%)

в інвалідів війни 2 групи  – 525%  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (8211,00 грн. – 1564,00*525%)

в інвалідів війни 3 групи  – 360%  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (5630,40 грн. – 1564,00*360%).

У разі, якщо розмір пенсійної виплати нижче зазначених величин, встановлюється щомісячна державна адресна допомога до пенсії.

Відповідно до даної норми проведено перерахунок пенсій для 4,4 тис. інвалідів війни та прирівняних до них осіб, підвищення отримали  4,1 тис. пенсіонерів, середній розмір підвищення – 2338,51 грн. Додаткова потреба в коштах для виплати пенсій даній категорії осіб склала 9,5 млн грн.

– Якій саме категорії учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи проведено перерахунок пенсійних виплат у відповідності до п.2 постанови 543?

– Мова йде про військовослужбовців. Зокрема, військовозобов’язаних, призваних на військові збори, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження військової служби (військових зборів) і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

В нашій області такий перерахунок проведено для 197 осіб зазначеної категорії.

– Ольго Сергіївно, Ви назвали ще одну категорію, якій проведено перерахунок з 1 липня. Скільки ж в області пенсіонерів, які отримають доплату до 2000 тисяч та які умови проведення перерахунку?

В області 124,6 тис. пенсіонерів, яким встановлено доплату до 2000 грн. Середній розмір підвищення пенсійних виплат даної категорії становить 253,20 грн. За даною нормою проведено перерахунки пенсій для одержувачів (незалежно від факту працевлаштування), пенсії яким призначені відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та в яких наявний страховий стаж понад 30 років у жінок та 35 років у чоловіків, а розмір пенсійної виплати з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) станом на 01 липня 2019 року менше 2000 грн.

Розмір підвищення пенсії кожній особі визначається індивідуально.

Матеріали для інтерв’ю підготовлено управлінням застосування пенсійного законодавства.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар