Премія, за якою поспішають не всі

Хто особливо ретельно взимку оберігав тепло свого житла, не даючи в зайвий раз йому проскочити у вікно й тримаючи кожну гігакалорію на рахунку, за свої старання отримають бонуси. До 700 гривень одержать ті споживачі житлово-комунальних послуг, які в минулому опалювальному сезоні з бережливим підходом використовували газ для опалення помешкання, понад 100 гривень – якщо при обігріві своїх «квадратів» зекономили електрику. Згідно з владним проектом часткової монетизації відшкодуванню підлягають збережені 100 кубів блакитного палива та 150 кВт електроенергії. До 1 вересня такі заощадливі споживачі мали подати заяву про монетизацію в підрозділи соціального забезпечення. За інформацією начальника управління соціального захисту населення РДА Петра Середи, в районі 6,5 тисячі субсидіантів заслужили право на винагородження за енергоефективність. У цілому по Украйні цей показник склав майже 2 мільйони сімей. Проте, як зауважив Петро Петрович, до органу із заявами на монетизацію звернулося лише 4,7 тисячі громадян району.

Самі мешканці пояснюють це тим, що вони мають побоювання про нібито можливий перерахунок та урізання норм субсидії, підставою до чого служитиме саме їхнє бережливе ставлення до енергоносіїв. Простіше кажучи: витрачаєш менше – отже можеш вкластися і в менший соціальний норматив. Та, як запевнили у профільному органі, економія ніяким чином не вплине на розмір субсидій, про що роз’яснювалося в місцевих медіа. Проте заяву вже не донесеш, їх прийом здійснювався до 1 вересня.

Не створили аншлагу в соцзабезі й ті кам’янчани, котрим належить монетизація за невитрачені 150 кВт електроенергії. Приїхати за півторасотнею гривень з найвіддаленіших куточків району – така гра не варта свічок. Тож для значної кількості споживачів монетизація так і залишиться гарними фразами на папері, й стимулу до подальшої бережливості вони не відчують.

Про те, що дієва, реальна монетизація має передбачати надходження на спеціальний рахунок повністю субсидійних коштів, переконані українські експерти. Це дійсно змусить людей зачиняти кватирки щільніше та покличе їх до енергозберігаючих заходів, що сприятиме перетворенню нашої країни у високоенергоефективний механізм. Поки що ж процес державного заохочення щодо раціонального споживання ресурсів виглядає одномоментним актом, котрий невідомо чи матиме продовження. На жаль, люди пам’ятають досвід виплат радянських заощаджень. Тисячу дали, подражнили – і забули.

Але й ті, хто оптимістично сподівається на дивіденди, не знає коли чекати обіцяних «живих» грошей на руки. Раніше йшла мова про повернення коштів вже в перші місяці осені. Наразі ж Прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що виплата такої компенсації затримується до грудня.

– До початку зими, я думаю, ми зможемо це все рознести по рахунках конкретних людей, — сказав глава уряду.

Як анонсує влада, це стане першим етапом, яким буде дано початок до глобальної монетизації субсидій, котру в повному обсязі слід очікувати не раніше, як за два роки.

А поки люди перевіряють банківські картки, чи надійшло зароблене, вступили в дію нові правила нарахування субсидій, за якими при обчисленні державної допомоги беруться доходи за останні півроку, а не як раніше за весь попередній рік. При цьому дохід за цей період безробітних членів сім’ї, котра заявлена на субсидію, буде вказуватися в розмірі двох прожиткових мінімумів.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар