У громади Великої Слобідки забирають пасовище: селяни оголосили безстрокову акцію протесту

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Велика Слобідка – мальовниче село на березі Дністра, де розташувались кілька елітних баз відпочинку та дачі високопосадовців. Але мешканці села – ті, хто в першу чергу мав би відчути зиск від такого сусідства, нарікають, що про село належним чином ніхто не дбає.

Останньою краплею стала ситуація щодо пасовища, яке несподівано для громади виявилось у приватній власності. Стало відомо, що на цій ділянці планують збудувати сонячну електростанцію.

  • Де ж нам тепер випасати худобу, – обурилась громада. Активісти села перекрили рух техніці, яку попри протести селян почали звозити на пасовище.

На місце події прибула поліція, голова Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради Руслан Нестеров, староста села Юрій Сидорук, представники прокуратури. Але дати чітку відповідь селянам, хто і на яких підставах володіє їхньою землею, вони так і не змогли.

  • Нас просто не хотіли слухати. Якісь документи показали, інші, сказали, покажуть пізніше. Поліція взагалі стояла в стороні та посміхалась, – кажуть обурені селяни.

Тож у вівторок, 28 травня, доведені до відчаю мешканці села Велика Слобідка пішли на відчайдушний крок – вночі перекрили рух на залізничній колії.

Тільки після цього на наступний день були скликані збори села, на яких людям спробували пояснити, хто і що планує будувати на їхньому пасовищі.

Заступник сільського голови Павло Довгопол та начальник відділу земельних ресурсів Вадим Марценюк повідомили громаді, що земля, де знаходиться пасовище, була віддана в приватну власність ще за часів, коли цим питанням опікувалась районна адміністрація, з 2004 по кінець 2012 року. Після цього повноваження були передані облдержгеокадастрам. І лише у лютому 2018 року право розпоряджатись комунальною землею отримали сільські громади.

Проте Вадим Марценюк зазначив, що ще восени 2018 року стало відомо про зміну цільового призначення землі з сільськогосподарського на землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення. Змінився і власник землі. Процедура проходила онлайн, тому документів, у тому числі договору купівлі-продажу, він не бачив.

  • Я зробив відповідний запит і документи мають надійти мені на електронну пошту, – повідомив Вадим Володимирович. – Той масив взагалі весь світиться на карті (ред. – землі у приватній власності), залишились лише вклинення землі, яка належить до комунальної власності громади, – зазначив начальник відділу земельних ресурсів.

І тут постає питання, якщо про зміну цільового призначенні землі та заплановане будівництво сонячної електростанції було відомо ще восени 2018 року, чому ж тоді не попередили громаду? Чому довели ситуацію до критичної точки, коли люди були змушені зупиняти потяг, щоб привернути увагу до своєї біди. Адже без пасовища вони будуть змушені скорочувати поголів’я худоби. А як тоді прогодувати родину?

Сьогодні щодо зупинки потягу відкрито кримінальне провадження. Зрозуміло, що крок селян був необдуманим та відчайдушним. Але хто ж тепер захистить людей?

За підтримкою громада звернулась до журналістів і громадської активістки Вікторії Кохановської. Під час зборів села громада оформила звернення до Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради та прокуратури Кам’янець-Подільського району з метою скасувати в судовому порядку державні акти на весь земельний масив, де знаходиться пасовище.

Крім того, селяни оголосили безстрокову мирну акцію. Сподіваються бодай так зупинити будівництво сонячної електростанції до рішення суду.

Журналісти газети «Край Кам’янецький» в свою чергу продовжують слідкувати за ситуацією та будуть і надалі інформувати читачів про розвиток подій у Великій Слобідці.

Євгенія СОЛОВСЬКА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар