Пенсійна реформа за справедливість. Та чи легше від того пенсіонерам-кам’янчанам?

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Пенсійна реформа наробила такого шуму, що перед жовтневим отриманням своїх виплат пенсіонери хвилювалися так само як тоді, коли виходили на заслужений відпочинок. В очікуванні листонош чи перед банкоматом завмирали, гадаючи, скільки й кому наміряє новий пенсійний калькулятор. Адже в Уряді пообіцяли відновити соціальну справедливість в обчисленні пенсій незалежно від року її призначення та підтягнути раніше призначені державні гарантії до нинішнього рівня середньої заробітної плати, яка застосовується при нарахуванні пенсії, – 3764 грн. Ці зміни отримали назву «осучаснення пенсій», бо до останнього часу їхні розміри в залежності від року нарахування відрізнялися більше ніж у тричі.

Та чи відчули бабусі та дідусі підвищення виплат настільки, наскільки їм це було заявлено. В загальнодержавному розрізі до півтисячі гривень та понад тисячу надбавки отримали по 2 млн осіб, до тисячі – 1,300 млн пенсіонерів. Усього на 200 гривень розбагатіла левова частка тих, хто мав право на перерахунок пенсій, – а це 4,79 млн людей старшого віку.

Як повідомила начальник відділу з питань призначення та перерахунку пенсій Кам’янець-Подільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Хмельницької області Людмила Чепелюк, у районі доплати здійснено 22 тисячам громадян, у місті – 25,5 тисячам, в середньому їхнє пенсійне забезпечення зросло на 368 і 462 гривні. 4-понад 5 тисяч до попереднього розміру пенсії накинули 83 містянам, 37 районним жителям, від 1 до 4 тис. – 3932 та 1369 мешканцям міста та району відповідно, 1 тис. – 1515 та 213, 500-1000 – 3363 та 1699, до півтисячі – 9288 і 12493, окрім цього більшу на 50 гривень пенсію триматимуть у руках 2882 жителів Кам’янця та 2906 – району.

  • Після перегляду значна частина пенсій залишилася в попередній величині або ж із незначною доплатою, оскільки великий відсоток з них було призначено в останні роки. Це і вплинуло на середній показник надбавок, – пояснила Людмила Миколаївна.

Чи суттєво вплинуть нові пенсії на статки пенсіонерів та зроблять їхнє життя заможнішим при нинішніх цінах та тарифах – такі висновки тут недоречні. Тож тепер державі треба робити наступний крок та виводити на якісно новий рівень заробітну плату своїх громадян. Тільки так вони можна забезпечити собі гідну старість, а не рахувати копійки. А поки що ці пенсії можна прирівняти з крихтами, які ми здебільшого для саморозваги та забавляння дітей кидаємо птахам у парку, не задумуючись над тим, що їм справді хочеться їсти.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар