Добре там живеться, де гуртом сіється і жнеться

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

З роду-віку так повелося: добігає свого екватора літо, а разом з ним приходить найважливіша для аграріїв пора – жнива. І тоді виходять у поле хлібороби, використовуючи кожну погожу годину, незважаючи на свята й вихідні та перепочиваючи лише вночі, роблять свою святу справу – збирають урожай.

Лелеки благословили на урожай

Аби ознайомитися з ходом жнивних робіт, 12 липня заступник голови райдержадміністрації Микола Чумак та начальник відділу агропромислового розвитку РДА Надія Сузанська виїхали на поля філії «Кам’янець-Подільська» ТОВ СП «НІБУЛОН», які одними з першими в районі розпочали жнива.

– Нині працівники підприємства збирають озиму пшеницю сорту «Смуглянка» на полі «Збручанське-6» площею 128 га – це землі, орендовані в селах Збруч та Ластівці, – розповідає директор філії Сергій Богачик. – Середня урожайність зерна становить 55 ц/га, проте сподіваємося, що цей показник сягне 60 ц/га, адже всі передумови для цього є. За станом на 12 липня, ми вже обмолотили майже 300 га цієї культури.

…Сонце піднялося високо, настав обідній час. Кухар Людмила Білюк привезла робітникам у поле гаряче харчування – обід із трьох страв. Цього дня в меню були розсольник, пшенична каша з котлетою та компот.

– Чи вистачає їжі таким дужим чоловікам? Ви ж так важко працюєте? – цікавлюся в комбайнерів-напарників Олександра Маланчука та Сергія Дубини.

– Наїдаємося вдосталь, – кивають задоволено.

– Скільки вдається змолотити за один день? – цікавлюся принагідно.

– Гектарів 30-40, залежить від урожайності та погодних умов. Щодня встаємо о 6-й ранку, а додому повертаємося десь о 23.00, доводиться добре попрацювати. Але воно того варте, бо ж праця оцінюється гідно. За сезон можна гарно заробити, – відповідають комбайнери.

Днями «НІБУЛОН» розпочне жнива на землях, орендованих у селах Вербка й Привороття. Паралельно ведуться роботи з підготовки грунту під озимий ріпак, якого планують посіяти 500 га. За станом на 12 липня, вже оброблено 100 га ріллі.

Цьогоріч на жнивах підприємством загалом задіяно 7 комбайнів, є й трактор-завантажувач, придбаний торік за 220 тис.євро. До перевезення урожаю залучено 12 великогабаритних автомобілів вантажопідйомністю 25 т.

– Коли прогнозуєте завершити жнива? – запитую в головного агронома філії Олександра Прокопчука.

– Думаю, за сприятливих погодних умов справимося до кінця липня – початку серпня, – відповідає аграрій.

…А над нібулонівськими ланами ширяє зграя чорно-білих лелек, час від часу приземляючись на покоси. Хочеться вірити, що ці птахи щастя принесуть удачу хліборобам і нива їм щедро віддячить за важку працю.

На ланах Кам’янеччини

Як поінформувала начальник відділу агропромислового розвитку РДА Надія Сузанська, цьогоріч жнивна кампанія на Кам’янеччині розпочалася в першій декаді липня. Одними з перших вийшли в поле на збирання озимого ріпаку ВК «Іскра-2007», ФГ «Ювенга», ПП «САФ Колос». Збір цієї культури здійснюють ПП «Гринчуцьке», ТОВ «МаксФарм», СТОВ «Гарант», ПП «Леон-Агро-2011», філія «Мрія» ТОВ СП «НІБУЛОН», ФГ «Колос Агро», ТОВ «Промінь Галичина», ПП «Деметра-2010». За станом на 12 липня, всього в районі зібрано 883 га озимого ріпаку, або 18% від 4892 га, що підлягають до збирання, намолочено 2515 тонн при середній урожайності 28,5 ц/га.

З ранніх зернових та зернобобових насамперед аграрії приступили до збирання озимого ячменю. Вже зібрано 248 га, або 33% площ, намолочено 1349 тонн при середній урожайності 54,4 ц/га. Одними з перших завершили збір ППФ «Деметра», ПП «Гринчуцьке», ТОВ «Фірма «Династія».

Крім того, філії «Кам’янець-Подільська» та «Мрія» ТОВ СП «НІБУЛОН» збирають урожай озимої пшениці. Всього зібрано 413 га, або 3% від 15680 га, що підлягають до збирання, намолочено2120 тонн при середній урожайності 51,3 ц/га.

Також на початку ІІ декади липня розпочато збір гороху в ТОВ «Фірма «Династія», з обмолоченої площі 25 га намолочено 108 тонн при урожайності 43 ц/га та збір ярого ячменю в ПП «Деметра-2010», з обмолоченої площі 20 га намолочено 100 тонн при урожайності 50 ц/га.

Всього в районі підлягає до збирання 20938 га ранніх зернових та зернобобових культур, з них: озимої пшениці – 15680 га, озимого ячменю – 744 га, озимого жита – 268 га, ярого ячменю – 3335 га, ярої пшениці – 415 га, вівса – 87 га, гороху – 290 га, викосуміші – 120 га. За станом на звітну дату, обмолочено 463 га, або 2% площ.

Враховуючи, що кількість агроформувань, які включилися в жнивну кампанію, щоденно зростає, основний період збирання ранніх зернових і зернобобових культур та озимого ріпаку припадатиме на ІІ декаду – початок ІІІ декади липня.

На збиранні врожаю поточного року планується задіяти 132 зернозбиральні комбайни, в тому числі 67 комбайнів аграріїв району, 49 комбайнів агроформувань-інвесторів та 16 додатково залучених.

Наталя КАМІНСЬКА.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар