КІНЦЯ НЕ ВИДНО

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Запланована два тижні тому 16 сесія Кам’янець-Подільської міської ради так і не запрацювала. Депутати не змогли домовитись про те, які питання і як розглядати. Проте на цьому тижні вона таки отримала своє продовження. Початку пленарного засідання передувала погоджувальна рада, на котрій протиборчі сторони (прихильники міського голови Михайла Посітка і депутати об’єднання «Ми кам’янчани») досягли певного, хоч і відносного, компромісу. Отож, у вівторок, 5 жовтня, міська рада врешті зібралась.

Спочатку депутати вирішили розглянути земельні питаннями, яких накопичилось за ці декілька місяців понад 450. Проте до другої години дня народні обранці ледве подужали сотню. Далі, після годинної перерви, рада вирішила розглянути два питання з основного порядку денного, серед яких – зміни до бюджету. Дане питання додатково було узгоджене на погоджувальній раді голів фракцій і передбачало перекидання зекономлених за 9 місяців коштів з інших галузей господарства нашого міста на опалення комунальних і соціальних закладів, а також на трансфер КП «Міськтепловоденергія» для початку опалювального сезону.

Отож, згідно зі змінами до бюджету депутати віділили 5 млн грн на придбання 4 квартир учасникам бойових дій з інвалідністю та матері загиблого на Сході; 3,6 млн грн підуть на забезпечення житлом 11 дітей-сиріт; 379,2 тис.грн – на капітальний ремонт харчоблоку НВК№14; 336,2 тис.грн – на підтримку осіб з особливими освітніми потребами; 119,4 тис.грн – на лікування хворих на цукровий і нецукровий діабет. Це все субвенції з державного бюджету.

Шляхом перерозподілу по головних розпорядниках коштів майже 6 млн грн спрямували на оплату тепла, газу і електроенергії в бюджетних установах. 65 тис.грн – на придбання мобільного кейсу в Управління надання адміністративних послуг, завдяки чому адміністратори матимуть можливість виїжджати за місцем проживання до маломобільних груп населення. 44,2 тис.грн – на підключення двох додаткових робочих місць до електронної черги для надання в УНАПі соціальних послуг. 432,2 тис.грн – на компенсаційні виплати людям, які доглядають за неповносправними на непрофесійній основі. 6 тис.грн – на одноразову грошову допомогу двом дітям загиблих бійців. 2 млн грн – на забезпечення харчування дітей у школах громади до кінця року. Ще 5 млн грн – це фінансова підтримка КП «Міськтепловоденергія» для оплати заборгованості з розподілу газу.

Окремим питанням розглядали програму фінансової підтримки комунального підприємства «Комбінат благоустрою». На погашення заборгованості із зарплати комунальному підприємству виділили з міського бюджету 1,28 млн грн.
Проте не знайшли в депутатів підтримки виділення коштів на капітальний ремонт кладовища у розмірі 415 тис.грн, 49 тис.грн – на виготовлення проектно-кошторисної документації на встановлення протипожежної системи у центрі соціального обслуговування «Турбота» і 49 тис.грн – на проектно-кошторисну документацію на реконструкцію центральної частини проспекту Грушевського. В межах «Великого будівництва» з держбюджету на облаштування проспекту Грушевського від вулиці Князів Коріатовичів до вулиці Данила Галицького на наступний рік планується виділити приблизно 20 млн грн. Аби ці плани не зірвались, міський депутат від політичної партії «Слуга народу» Сергій Ведерніков пообіцяв дати кошти на виготовлення документації з власної кишені.

Хоча, крім земельних, на порядку денному є ще близько трьох десятків основних питань, депутати знову зайнялись земельними і до закінчення сесійного дня встигли розглянути близько 10.

Наступного дня, 6 жовтня, міські обранці прийняли два звернення до центральних органів влади. У першому йдеться про недопущення необгрунтованого підвищення комунальних тарифів для населення та прозорість у їх формуванні. Також депутати вимагають виділити додатково 20 млрд грн на субсидії і відмовитись покладати відповідальність за тарифи на органи місцевого самоврядування. Друге стосується ціни газу для ОСББ з газовими котельнями. У ньому міська рада вимагає від центральних органів влади і НАК «Нафтогаз України» заборонити операторам газорозподільчих мереж відключати багатоквартирні будинки від блакитного палива, встановити вартість природнього газу для ОСББ таку, як і для побутових споживачів, а порядок оплати проводити у формі післясплати за фактично спожитий газ, а не 50% авансом, як зараз. Відмінити штрафні санкції і відмовитись у договорах з ОСББ від безвідкличної безумовної банківської гарантії.

Після прийняття звернень депутати знову почали розглядати земельні питання, але й тут їх надовго не вистачило. Після розгляду декількох, вони пішли на перерву, з якої більшість так і не повернулась.

Продовження сесії відбулося 7 жовтня.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар