Новації перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Цьогоріч вперше Законом передбачено, що з 1 квітня кожного року Пенсійний фонд України без додаткового звернення особи проводить перерахунок пенсій особам, які отримують пенсію за віком, по інвалідності і за вислугу років. Проте за вислугу років лише тим особам, які на момент перерахунку досягли пенсійного віку.

Перерахунок стосується осіб, які після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжили працювати й від призначення/перерахунку минуло два роки, тобто через кожні два роки людина має право звернутись за перерахунком. Людям, які мають стаж і заробітну плату, автоматично проведено перерахунок.

Особи, що пропрацювали 24 місяці, мають право на проведення перерахунку пенсії і за стажем, і за заробітною платою, відповідно до доцільності. Фахівцями Фонду обирається найбільш оптимальний варіант розрахунку — або це розрахунок згідно зі стажем і заробітною платою, або лише згідно зі стажем.

Є такі пенсіонери, які після призначення чи перерахунку пенсії не відпрацювали два роки. Ось для цієї категорії необхідно дорахувати цей стаж, навіть якщо особа не має 24 місяців страхового стажу, але пройшло два роки після призначення чи перерахунку пенсії. Тому перерахунок проводиться лише згідно зі страховим стажем.

Автоматичний перерахунок спростовує процедуру, оскільки не потрібно звертатись із заявою до органів Фонду. Окрім заяви не подається більше ніяких документів, всі дані про страховий стаж і заробітну плату містяться в Реєстрі застрахованих осіб, яким володіє Пенсійний фонд України.

Наостанок варто зауважити, що сума підвищення при перерахунку пенсій у кожного індивідуальна.

Оксана ДРАБИК, начальник Кам’янець-Подільського відділу обслуговування громадян ПФУ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар