На Кам’янеччині у субсидії відмовляють все частіше

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів
  • – Прийшла до держави за підтримкою, а мені призначили 2 гривні субсидії. Поглузували з пенсіонерки. Пенсія не встигає за цінами і тарифами, то з чого мені платити? Житлово-комунальні послуги щоразу ростуть, а вони субсидії згортають. Де логіка? Та правда в тому, що багатому бідного ніколи не зрозуміти, – не приховує розпачу пані Галина. – Я їм хочу віддарувати такий щирий подарунок, нехай самі користуються.

Літній час завжди був «несезоном» субсидій – це час грітися на сонечку. Проте новий субсидійний термін, що почався з 1 травня, відзначився жорсткішим порядком оформлення державної соціальної допомоги. Українців відправили оформляти субсидії по другому колу. Зокрема, мають декларуватися ті особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства, враховуючи, що для призначення допомоги беруться до уваги доходи усіх членів сімейства, незалежно від їхнього офіційного місця проживання, і навпаки, якщо громадяни прописані в домоволодінні, проте в ньому не мешкають. Тож у повідомленнях про надання субсидій все частіше рясніють відповіді про відсутність субсидії, оскільки вартість комунальних послуг не перевищує розміру обов’язкового платежу, і українці змушені повертатися з соцзабезів «з гарбузами».

Як повідомила заступник начальника управління соціального захисту населення РДА Лариса Мартинович, в районі наразі продовжується розрахунок субсидій на неопалювальний період. Повністю здійснено автоматичний перегляд субсидій. Під нього підпадали 4658 мешканців Кам’янеччини. З 5692 осіб, котрим потрібно повторно звернутися задля оформлення державної допомоги, заяви написали 3011 громадян.

  • Проте у 95% справ домоволодінням або відмовлено, або ж субсидія у зв’язку з низькими соціальними нормами обрахована по нулях. Середній розмір субсидії на теплу пору року складає всього 25-30 гривень, – резюмувала Лариса Іванівна. – Не можуть претендувати на субсидію, зокрема, громадяни, які мешкають в квартирах чи будинках, загальна площа яких перевищує 120 і 200 кв.м відповідно. Також ті сім’ї, у складі яких є непрацюючі або ж дохід зайнятих складає менше мінімальної заробітної плати. Закордонні заробітчани теж позбавлені субсидій.

Не вщухає темп роботи й у міському профільному департаменті. За станом на серпень у місті в автоматичному режимі 100% розраховано субсидію 4288 родинам. Також 2049 особам її призначено на основі нових заяв. Відмовити у субсидії змушені були 5589 сім’ям.

  • Ми щороку мали субсидію, а зараз вона під питанням. З дружиною я не проживаю, але знаходимося в офіційному шлюбі. Раніше ці моменти нікого не цікавили, а зараз до уваги беруть дохід усіх. Тож мене викликали для уточнення, але досі невідомо, чи матиме дружина пільгу, – невдоволено розповідає Анатолій Кондратович, стоячи в черзі для подачі документів на оформлення субсидій.
  • Якщо виникають спірні питання, то справу вивчають соціальні інспектори. З новими правилами кожен третій випадок виноситься на розгляд комісії, – зауважує начальник відділу соціальних гарантій, компенсацій та у справах сім’ї департаменту соціального захисту населення міської ради Інна Комендацька.
  • Нещодавно сім’я з Старої Ушиці звернулася з тим, що їхні діти мешкають і працюють в іншому місті, однак прописані разом із старшими в селищі. За консультаціями наших спеціалістів вони надали необхідні довідки з місця роботи дітей та ЖЕКу, й згідно з вердиктом комісії їм буде нараховуватися субсидія лише на фактично проживаючих членів родини. Тож тепер сім’ї більше шансів претендувати на допомогу, особливо в зимовий сезон, – наводить поширений приклад, доповнюючи колегу Лариса Мартинович.

Разом з тим, полку субсидіантів відбуло. На зиму експерти прогнозують 15-20-відсотковий відсів. Свої обмеження держава пояснює боротьбою з псевдосубсидіантами. Та чи поряд з тими, хто приховує свої справжні заробітки, не втрачають субсидію пересічні українці з невисокими статками? Якими тоді будуть наслідки? Не виключено, що люди перестануть оплачувати комунальні послуги, тим більше, якщо піднімуть ціну на комуналку. А фіктивні розлучення чи вступ в лави осіб без реєстрації, або ж відрізати батареї вдома – чим не варіанти виживання?

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар